megemlékezés

2021.08.30. 07:00

Pável Ágostonra emlékeztek – Albumot jelentetett meg a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat

Megemlékezést tartott pénteken a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat, a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület és a Savaria Múzeum Pável Ágoston szobránál, születésének 135. és halálának 75. évfordulója alkalmából.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

A megemlékezésen részt vett dr. Simon Endréné Pável Judit, Pável Ágoston lánya is családjával. A szlovén és magyar kultúra között fontos közvetítő szerepet játszó tanár, tudós, nyelvész és néprajzkutató életútját Mukicsné Kozár Mária néprajztudós idézte fel.

Egyúttal bemutatta azt a kétnyelvű albumot, amit a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat jelentetett meg. A 28 oldalas kiadvány mintegy kilencven archív fényképpel idézi fel Pável Ágoston évfordulóinak megünneplését 1956 és 2021 között. Az első kerek évfordulókon Szombathelyen, Cankován és Muraszombatban emlékeztek rá tisztelői, a vasi megyeszékhelyen lakóháza emléktáblát kapott, és sétányt neveztek el róla. A kötet sorra veszi a szombathelyi szlovének által szervezett megannyi kiállítást, konferenciát és

irodalmi estet, melyekkel Pável Ágoston munkássága előtt tisztelegtek a születésnapokon.

Említést tesz a róla elnevezett intézményekről, a szobrokról, a virágvasárnapi túrákról és az emlékszobáról is, amelyet 2019 óta a szombathelyi egyetem könyvtárában lehet megtekinteni. Az ünnepség zárásaként a részt vevő szervezetek közös koszorút helyeztek el Pável Ágoston szobránál, amelynek talapzatára a Vasi Múzeumbarát Egylet jóvoltából egy QR-kód is került több kiadvány linkjével és Pável Ágoston többnyelvű életrajzával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában