Telepítés

2021.08.14. 07:00

Pontyok és bodorkák kerültek a vasi vizekbe

Folyamatosak a nyári haltelepítések, négy mázsa bodorkával és több tonna ponttyal gazdagodtak a vasi horgászvizek.

VN

Balassa Péter a bodorkákkal

Fotó: VN/vasivizeken

Idén már összesen 45,6 tonna ponty érkezett a vasi vizekbe, de a telepítések folyamatosak. Múlt héten 1800 kg, átlagban 1,5–2 kg körüli ponty került a csánigi (300 kg), a merseváti (300 kg), a celldömölki (300 kg), a magyarszecsődi (300 kg), a máriaújfalui Hársas- (300 kg) és a gersekaráti Sárvíz-tóba (300 kg). Ezen a héten pedig 1015 kg, a tatai Öreg-tóból származó pontyot telepítettek a Rába ikervári műcsatornájába. Ez utóbbi halasítás az Ikervári HE pénzügyi támogatásával valósult meg. Halászatok függvényében, jövő héten újabb 1800 kg ponty kihelyezését tervezi a szövetség, több vasi horgásztóba érkezhet 300-300 kg állományfrissítés. Megszokott módon, a haltelepítések után általános horgászati tilalmat egyik vízterületen sem rendeltek el.

Balassa Péter a bodorkákkal
Fotó: VN/vasivizeken

A vasi horgászszövetség a pontyhorgászok igényeinek kielégítése mellett folyamatosan keresi a lehetőséget egyéb őshonos halfajok telepítésére, így örömmel vették, amikor Balassa Péter, a Halászmester Kft. ügyvezetője múlt héten jelezte, hogy lehetőség van nagy mennyiségű egynyaras bodorkaállomány telepítésére – tájékoztatott Mesterházy József, a szövetség halgazdálkodási csoportvezetője. Szombaton délben a kíméletes szállítást követően a nagy vitalitású 4-6 cm-es bodorkák a Pinkamindszenti-tóban (100 kg) és a Pinka-patak (300 kg) szentpéterfai, horvátlövői és vaskeresztesi szakaszain találtak új otthonra, a telepítés a szövetség munkatársai, segítői és Teklits Zoltán társadalmi halőr segítségével történt.

Természetesen a többi horgászvíz is szívesen látna hasonló telepítést, azonban az őshonos halfajok beszerzése sok nehézségbe ütközik, leginkább alkalomszerűnek mondható. Ha lehetőség lesz rá, a szövetség vásárol még hasonló halakat más vasi horgászvízbe is. A bodorka leginkább a vörös­szárnyú keszeggel téveszthető össze, de szája csúcsba nyíló, és hátúszója a hasúszó alapja fölött kezdődik, míg a vörösszárnyú keszegé hátrébb. A szövetség arra kéri a horgásztársakat, vigyázzanak az új növendék halakra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában