Itt is minden akadályt legyőztek

2021.09.04. 07:00

Az ország legerősebb tűzoltója versenyt harmadszor rendezték meg Bükfürdőn – fotók

A TFA Hungary Az ország legerősebb tűzoltója versenyt egy év kihagyás után, dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatójának fővédnöksége alatt pénteken ismét Bükön rendezték.

Polgár Patrícia

Fotó: Unger Tamás

A hagyományokkal ellentétben ezúttal külföldi versenyzők nem jelentkezhettek a versenyre, azonban szép számmal érkeztek nevezők az ország különböző tájairól. Vas megyét összesen hat hivatásos és önkéntes tűzoltó képviselte a megmérettetésen.

A megnyitón dr. Németh Sándor polgármester nevében Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédét követően dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a BM Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg a versenyt. Elmondta, hogy megyénket immár harmadik alkalommal érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezheti a rangos viadalt, amelyen összesen száz, az ország különböző megyéiből érkező tűzoltó mérte össze tudását – nők és férfiak vegyesen. Az igazgató hozzátette: a meghirdetett kvóták hamar gazdára találtak a hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók között.

– Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy idén ismét Vas megyében rendezhetjük meg ezt az országos versenyt, amely 2018-ban és 2019-ben nemzetközi rendezvény volt, a járványhelyzetre való tekintettel azonban idén külföldi nevezéseket nem vártunk. Változás még, hogy a kétnapos verseny egynaposra rövidült – tudtuk meg Balogh Eszter tű. főhadnagytól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. – Vannak olyan indulóink, akik az év 365 napján készülnek a versenyekre, ők rendszerint képviselik hazánkat külföldi sport- eseményeken. Ám vannak olyan kollégáink is, akik ezt a mindennapi feladataik mellett nem tudják megtenni. Ők a szabadidejükben készülnek, de a versenyszituációkhoz hasonló kihívásokban kell helyt állniuk a szolgálatuk során is – mondta.

A versenyzők két versenypályán mérhették össze tudásukat. Az elsőt teljes menetfelszerelésben, légzőkészülékkel kellett megtenniük, így csak azt a levegőt használhatták a verseny alatt, ami a készülékükben volt. Elsőként egy állványzaton lépcsőzve kellett a vállukon felcipelniük a férfiaknak egy közel 20 kilo­grammos, a nőknek pedig egy 10 kilogrammos tömlőt, majd egy tekercstömlőt felhúzni az állványzat tetejére. Miután a magasból lefutottak, egy négy kilogrammos kalapáccsal folyamatosan ütlegelve kellett eljuttatniuk egy 74,5 kilo­grammos fém gerendát másfél méter távolságra. Ezt követően egy 42,6 méteres szlalom­pályán kellett végigfutniuk. Aztán egy sugárcsővel, amit előtte 23 méteren keresztül kellett elhúzniuk, és egy lengőajtón át célba lőniük vele. Végső feladatként pedig egy nyolcvan, illetve nőknek negyvenöt kilogrammos bábut kellett végighúzniuk a már említett 42,6 méteres szakaszon.

A második pályát légző­készülék nélkül teljesíthették az indulók, ahol súlyok cipelésében és a tömlő feltekerésében mérettetek meg.

Vas megyét Fehér Ádám tű. őrmester (Szombathely HTP), Kádárné Beke Gabriella tű. hadnagy (Csepreg ÖTE), Bognár Dávid (Kőszegszerdahely ÖTE), Kámán Milán tű. őrmester (Körmend HTP), Iszak Gábor tű. zászlós (Sárvár HTP), Szabó Balázs tű. százados (Vas MKI) és Kádár Csaba tű. százados (Vas MKI) képviselte.

Bár férfi tűzoltóink is állták a sarat az embert próbáló feladatok során, a legkiemelkedőbben mégis Kádárné Beke Gabriella teljesített, aki a női második korcsoport harmadik helyét zsebelte be, valamint ő lett a legeredményesebb női önkéntes tűzoltó is. A legjobban teljesítő férfi önkéntes tűzoltó a kőszegszerdahelyi Bognár Dávid lett.

A szervezők igazi fesztiválhangulatot varázsoltak a büki termálfürdő nyári bejártának parkolójába. A versenyszámok mellett szakmai kiállítások, családi és gyermekprogramok, a versenynap zárásaként pedig a büki Ablánc Gyermek Néptánccsoport, a PASO és az Ocho Macho szórakoztatta a nevezőket és az őket kísérő szurkolókat, nézőket.

Kiemelt képünkön: A tűzoltóknak mindennapi munkájuk során is felmerülő akadályokat kellett legyőzniük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában