él-hal a falujáért

2021.09.11. 07:00

Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést kapott Gencsapáti polgármestere

A Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést kapta Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere a község fejlesztéséért, szellemi és tárgyi értékeink megőrzését, illetve gyarapítását szolgáló példaértékű munkája elismeréseként.

Merklin Tímea

A polgármestert váratlanul érte, amikor a miniszterelnökségtől kapott egy levelet, hogy elfogadja-e a kitüntetést, és örömmel vette át a felújított Vigadóban. Úgy fogalmazott: nagyon felemelő és megható volt, maga a hely is csoda. Ez erőt ad a még hátralévő három évhez, hogy megtegyen mindent, amit tud.

– Minden forintért lehajolok, minden pályázatot beadok, ez sok munkával jár – mondta. – 2013-ban életre hívtam a falunapot, a hozzá kapcsolódó hídátadás jelképes volt, abban az értelemben, hogy az emberek között is igyekeztem hidakat építeni. A közösségre helyeztem a hangsúlyt 2014. októberig, bevontam az embereket a döntéseimbe. Aztán belekezdtem a falufejlesztésbe, Ágh Péter országgyűlési képviselőben jó szövetségest találtam, és továbbra is számítok a segítségére.

– Gencsapáti legnagyobb sikertörténete volt az óvoda megépítése, energetikai felújítást kapott az iskola. Megújult a Szociális Szolgáltató Központ, aminek működtetéséhez kisbuszt is nyertünk, a járvány idején azzal szállítottuk az időseknek az ebédet, bevásároltunk, hordtuk az oltópontra az embereket. Hat éve vezettük be az id ősekről való gondoskodásnak azt a formáját, hogy 20 ezer forintot kapnak azok a 80 évnél idősebbek, akiknek 140 ezer forint alatt van a nyugdíjuk. A polgármesteri hivatal is megújult, teljesen új bútorzatot is kapott, jó ide bejönni dolgozni és az ügyeket intézni. Megújult a temető és a ravatalozó, a temető belső úthálózata teljesen akadálymentesített, amint minden intézményünk is. A művelődési ház kivételével minden önkormányzati épületben napelemes rendszer működik.

A polgármester összefoglalta: az utóbbi években megújult Gencsapátiban nyolc utca azzal, hogy aszfaltburkolatot kaptak, két utcában megvalósult a zárt csapadékelvezetés. Több mint tíz kilométernyi térköves járda épült. Bodorkós Ferenc a helyi értékekre is sok figyelmet fordít. A megyében másodikként Gencsapátiban hozták létre a helyi értéktárbizottságot, több értékük a megyei értéktárnak is része.

A falu egyetlen turisztikai látványossága a Szentkút, amit pályázati forrásból és önerőből újítottak fel. Elkészült a díszkút, az esőbeálló és a közösségi tér, ahol helytörténeti kiállítást rendeztek be, kivágták a veszélyes fákat. A Szentkúthoz vezető 3,6 kilométeres utat (a Gyöngyös és a Béke utca felől) aszfaltozták. A polgármester örömmel mondta el azt is, hogy a lakosság fiatalodik, az ott élő 2700 ember 30–40 százaléka az utóbbi tíz évben költözött ide, és itt születnek a gyerme keik, a meglévő óvoda már nem elég, és jó lenne egy 24 férőhelyes bölcsőde is. Ehhez az önkormányzat már megvette a telket az általános iskola mellett, a Dózsa utcában. Feladatának tekinti, hogy még ebben a ciklusban bővítsék a művelődési házat, mert a közösségi élet jól szervezett és nagyon aktív, annyi csoport van, hogy nem férnek el az épületben.

– Ezt a munkát is szolgálatnak tekintem. Nincs munkaidőm, szombaton, vasárnap is dolgozom, este is nyitva van a kapum, és a telefonom nyilvános – mondta a polgármester. – Hozzám bármikor, bármivel lehet fordulni, mindenkinek segítek. Az emberek szeretik, ha köztük vagyok a rendezvényeken, zokon is veszik, ha egy kicsit korábban megyek el. Az önkormányzatot úgy szeretném majd átadni, hogy ne üres legyen a kassza, hanem tartalék is legyen.

Kiemelt képen: Bodorkós Ferenc Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést kapott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában