fejlesztés

2021.09.07. 11:30

Hagyományok Háza lett a felújított régi épületből Kemenessömjénben – fotók

Sikeresen pályázott a település a Magyar falu programban az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása jogcímre: elkészült a Hagyományok Háza. Forráshoz jutottak a kommunális eszköz beszerzése pályázaton is: egy minikotrógépet is átadtak szombaton.

VN

20210904 Kurucz Attila polgármester, Ágh Péter OGY képviselő, Hagyományok házat adták át Kemenessömjénben, Kemenessömjén, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Sikeresen pályázott a település a Magyar Falu programban az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása jogcímre és forráshoz jutottak a kommunális eszköz beszerzése pályázat által is.

Kurucz Attila polgármester számolt be a részletekről. Mint mondta, a képviselő-testülettel együtt már régóta gondolkodtak azon, hogy jó lenne egy hely, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a falu múltjával, az elődök hétköznapjaival. Egy ilyen kezdeményezést csak egy autentikus parasztházban érdemes megvalósítani. Az 1827-es évszámot vésték be az elődök annak az épületnek a mestergerendájába, amelyet végül megvettek és felújítottak.

– A ház a kezdetektől egy család és leszármazottjai tulajdonában volt. Sokáig nem lakta senki, majd nem talált gazdára, hiába hirdették meg. A kormányzati programnak köszönhetően tudta megvásárolni az önkormányzat: 4,9 millió forintot kaptunk. A ház most újra régi fényében tündököl – mondta a polgármester. Megköszönte a kivitelező és a falubeli iparosok munkáját – ők hozták rendbe a házat –; kiemelte Kovács Valéria alpolgármester munkáját is, aki a belső tér kialakítását vállalta és megköszönte a sömjénieknek, hogy felajánlották régi használati tárgyaikat.

– Ha megismerjük a múltunkat, akkor tudjuk csak építeni a jövőt – fogalmazott. Majd egy másik örömteli hírt osztott meg a hallgatósággal: egy mini kotrógéppel is gazdagabb lett a falu, a gép nagy segítség lesz a hegyi utak karbantartásánál és az árkok tisztításánál.

Köszöntőjében Ágh Péter országgyűlési képviselő kiemelte: a mostani fejlesztés azt üzeni, hogy Kemenessömjén büszke hagyományaira, és ennek nyomát akarja hagyni az utókor számára. Majd sorra vette a 2019-es önkormányzati választás óta a falut érintő pozitív döntéseket: komoly összegű forrás érkezett, összesen 212 millió forint. Annak érdekében, hogy a közös munka fenn tudjon maradni és kellő lendülettel folytatódjon, fontos, hogy a szövetséget a jövőben is megőrizzük, mondta. Rác Dénes evangélikus lelkész áldotta meg a Hagyományok Házát.

Kiemelt képen: Kurucz Attila és Ágh Péter a Hagyományok Házában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában