Nemzeti Együttműködési Alap

2021.09.09. 14:00

Új pályázati források nyílnak Vas megyei civileknek

A Hegypásztor Kör mint a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa szervezte a CIVIL INFO – NEA 2022 című országos tájékoztató szombathelyi előadását a megyeházán szerdán.

Vas Népe

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt, kifejtve, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap forrásai továbbra is segítik a civil közösségek biztonságos működését. Harangozó Bertalan kormánymegbízott a köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a civil szervezetek társadalmi küldetése, hogy hozzásegítse az egyént ahhoz, hogy ne magányosan, hanem közösségben éljen, és számíthasson mások támogatására a bajban is. A civilek fontos szerepet tölthetnek be a járvány elleni védekezésben is, hiszen kapcsolatrendszereiken keresztül átadhatják az üzenetet: a védekezés legfőbb eleme az oltakozás. Megerősítette ezt Szalay- Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, aki munkatársaival előadásokat tartott a fórumon.

Vas megyében 2021-ben 266 beadott Nemzeti Együttműködési Alap (NEA)-pályázat volt, ebből 208 nyert, ez az arány (67 százalék) magasabb, mint az országos átlag – tudtuk meg Szalay-Bobrovniczky Vincétől, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkárától. A Falusi Civil Alapra 231 vasi pályázat érkezett, 62 nyert, a Városi Civil Alapra beadott 182 pályázatból 16-ot támogattak. A NEA új pályázatai október 4-én délelőtt 10 órakor jelennek meg és egy hónapon át lesznek nyitva.

– Fontos, hogy az érték- és közösségteremtő tevékenységeket helyezzék fókuszba, amit a járvány most már valószínűleg nem fog korlátozni – mondta, hozzátéve: az oltás a kulcs, hogy ne kelljen a négy fal közé szorulni.

A NEA 2021. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak, valamint a Magyar falu program Falusi Civil Alap 2020. évi pályázatainak tapasztalatairól beszélt dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője. Kiemelte: a NEA teljes keret­összege 2014-ben 3,38 milliárd forint volt, míg 2021-ben 10,869 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy Magyarország fejlődéséből a civil szervezetek számára is jutottak források. A további részletekről előadásokat tartottak még a főosztály munkatársai: dr. Kisida Tamás jogi referens és Furka Ágnes osztályvezető.

Kiemelt képünkön: Szalay-Bobrovniczky Vince tart előadást Szombathelyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában