új szabályozás

2021.09.16. 07:00

VIZA: Hatósági igazolványok hiányában ajtót mutathatnak vendégeiknek a szállásadók

Szeptember 1-jétől bűnmegelőzési céllal a szállásadóknak rögzíteniük kell vendégeik adatait a Vendég Információs Zárt Adatbázisba, vagyis a VIZAba. Az újonnan életbe lépett szabályozás felhatalmazza a szállásadókat arra, hogy kötelezzék a vendéget valamely hatósági igazolványának bemutatására – beleértve az újszülötteket is. Ellenkező esetben megtagadják a szállásadást.

Polgár Patrícia

Fotó: Horváth Balázs

Szeptember elsejétől minden szálláshelynek rendelkeznie kell olyan szállodai szoftverrel és okmányolvasóval, ami képes arra, hogy a vendégek adatait egy titkosított VIZA, azaz a Vendég Információs Zárt Adatbázis névre keresztelt rendszerbe továbbítsa, ami aztán legfeljebb két évig őrzi meg az adatokat. Az új előírás bűnmegelőzési célokat szolgál, ugyanis a rendőrség az adatbázisba bekerülő adatok között célzott keresést végezhet egy konkrét adatsorra vonatkozóan.

A rendszer teljes adattartalma azonban számukra sem ismerhető meg. Mivel a hatályos törvények szerint minden magyar állampolgárnak életkortól függetlenül kötelezően kell rendelkeznie személyazonosságát igazoló hatósági igazolvánnyal (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély), az okmány bemutatása alól az újszülöttek sem kivételek, így a szülőknek utazás előtt mindenképpen gondoskodniuk kell az okmányok beszerzéséről gyermekeik számára.

Kovács Anita, a sárvári fürdő szállodájának vezetője elmondta: az okmányolvasót egy ideje már egyébként is használták a szállodában, azonban szeptember 1-jétől becsekkoláskor minden vendégadatot ennek segítségével próbálnak a rendszerbe rögzíteni. Hozzátette, a szállodai zoftver gyártójának és üzemeltetőjének a feladata, hogy a két felületet kompatibilissá tegye. Ez azt jelenti, hogy a beolvasott adatoknak automatikusan át kell kerülniük a VIZA-ba.

Mint mondja, sok vendégük még nem ismeri az új eljárásrendet, ezért azoknak, akik a bevezetés előtt foglaltak, előzetesen felhívják a figyelmét telefonon vagy e-mailen arra, hogy szükség van az okmányra megérkezéskor. Az új foglalások esetén pedig az ajánlatkéréskor és a visszaigazolásban is nyomatékosítják ezt. Ha a vendég megtagadja az okmány bemutatását, a szállásadónak meg kell tagadnia az ő fogadását és vissza kell téríteni számára a már befizetett összeget. Ezzel kapcsolatban a szállodavezető megjegyezte, hogy mindenképpen nehéz helyzetbe hozza a szálláshelyeket ez a szabály, nem beszélve arról, ha mondjuk az egyik családtag otthon felejti az igazolványát, mert az okmány hiányában sajnos nem csekkolhatják be őt.

– Kezdetben bizonytalanok voltunk a rendszer bevezetésével kapcsolatban, kis szálláshely lévén számunkra drága lett volna egy okmányolvasó szkenner beszerzése. Így maradtunk egy okostelefonos applikációnál, amivel szintén beolvashatók az iratok. Bár ezért is kell fizetnünk, olcsóbban jövünk ki – mondta Horváth Kornélia büki panziótulajdonos. Hozzátette, szeptember 6-áig kézzel vitték fel az adatokat a rendszerbe.

Horváth Kornélia büki panziótulajdonos is a szabályok szerint jár el
Fotó: Cseh Gábor

– A hozzánk érkező legtöbb vendégnek egészen addig nem volt tudomása az okmány bemutatásával kapcsolatos kötelezettségről, amíg mi nem tájékoztattuk róla. Volt, aki ódzkodott megmutatni a személyiét, neki átadtuk a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott tájékoztatót, ami kitér a kötelezettség jogszabályi hátterére – fejtette ki a szállásadó, aki úgy véli, az új rendszer biztonságot ad a szolgáltatóknak.

Fehér Csabáné Kati Cákon üzemelteti apartmanját, kettő másikban pedig gondnoki feladatokat lát el. Saját szálláshelyén a szabályozások kezdete óta még nem fogadott vendéget, a két másikban azonban már szerzett tapasztalatot. Ő is telefonos applikációval olvassa le a vendégek személyi igazolványait. Ez pluszmunkával is jár, hiszen az okmányon nem szerepel minden, amit az adatbázis kér: azokat külön kell felvinniük. De olyan még nem volt, hogy egy vendég okmány nélkül jött volna. Előre tájékoztatják az érkezőket, hogy hatósági irat nélkül nem fogadhatják őket.

Kiemelt képen: Fehér Csabáné Kati Cákon fogad vendégeket, ő a telefonos applikációt használja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában