karrier

2021.10.02. 07:00

A kőszegi Tóth-családban hárman is mesterfodrászok

Szép szakmát választott magának, fodrásznak tanult Tóthné Danka Katalin. A gyerekei, Szandra (33) és Márk (31) is követték, és az utóbbi öt évben elképesztő eredményeket értek el a fodrászvilág egyik legrangosabb versenyén. A taps egy embernek szól, de a sikerben kivétel nélkül benne van, ha csak képletesen is, mindhármuk keze.

Tóth Kata

20210921 Kőszeg Tóth Szalon fodrászat - családi vállalkozás, ahol az anya és két gyermeke is fodrász. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: TÓTH SZANDRA KATALIN Mesterfodrász, TÓTHNÉ DANKA KATALIN Vezető fodrász, TÓTH MÁRK MIKLÓS fodrász

Fotó: Szendi Péter

A nyár utolsó napjainak egyértelműen Márk a hőse: a L’Oréal Professionnel Style & Colour Trophy 2021 élő show-jában győztesnek hozta ki a zsűri, és a Legjobb Francia Styling díjat is ő nyerte. Ötvenkét pályamunkát adtak be országosan, ezek közül választott ki hatot a versenybíróság. A döntőn négy és fél óra állt rendelkezésükre a frizura elkészítésére. A kiírás szerint az idén a French Balayage volt a megmérettetés központi eleme. Márk ösztönösen jó szemmel és nagy szerencsével választott modellt – a celldömölki származású Klatz Norinát – és technikust is a testvére, Szandra személyében. Összeszokott páros az övék, egymás alá dolgoztak. Minden klappolt, de azért voltak izgalmak, mondja Márk, és azt is, hogy novemberben nagy eséllyel utazhat Párizsba, hogy összemérje a tudását a többi ország győztesével.

Nem ez az első sikere: 2016-ban az övét ítélték az év legjobb férfifrizurájának. Az idei versenyen való indulásra a testvére, Szandra kezdte kapacitálni még tavasszal. Márk a sorsra bízta magát: ha megtalálja a megfelelő modellt, belevág. Nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak és leginkább spontánnak mondja magát, aki az adott helyzetből akarja a legjobbat kihozni. Nem vágyja mindenáron a sikert. Az eredménye magáért beszél.

Szandra nevét is megjegyezte a fodrászszakma: 2018-ban az év hajvágása, az év fiatal felfedezettje, a legjobb női frizura II. helyezettje díjakat zsebelte be, két évvel korábban a kőszegi testvérpáré lett a legjobb hajszín, az év férfifrizurája, a közönségdíj és a legjobb női frizura harmadik helyezése. Havonta járnak képzésekre, folyamatosan keresik a fejlődési lehetőséget, és évek óta oktatnak is: Szandra bemutatókat tart, egy termékcsalád tartozik hozzá; Márk a cégnél a nyugat-magyarországi régióért felel. A munkaszeretetet és a céltudatosságot édesanyjuktól látták.

– Jó volt anya mellett lenni, látni, hogyan dolgozik. A szalonban nőttünk fel. Tizenkét éves koromtól szombatonként magam is bejártam, kaptam feladatokat, és a vendégek is értékelték, hogy jelen vagyok. Azzal eldőlt a jövőm. Anyu lett a mesterem. Amit magamba szívtam, jó indulást jelentett a soproni iskolában: határozottsággal, tapasztalattal kezdtem a munkát. És nagyon jó mintát kaptam: szorgalommal, kitartással bármit elérhetsz – így emlékszik Szandra.

Márknak az égett be, hogy gyerekkorában a szobája alatt volt a fodrászat, ahol egy idő után őt is hagyták kibontakozni. A kezdetektől elvarázsolta, hogy az embereket megszépítheti. Az édesanyja és a nővére lett a mestere. Kati sosem kényszerítette őket, hogy ezt a szakmát válasszák. – Az azért megfordult a fejemben: milyen jó csapat lennénk. Nagyon szép ez a hivatás, és szerencsések a gyerekeim, hogy már az iskolaválasztás előtt beleláttak – említi meg. Hármuk közül ő a leglendületesebb. A gyerekek szerint állandóan pörög: kezeli a telefont, a vendég haját mossa, mellette fest, mindenen ott van a szeme.

– Gyerekkoromtól fodrász akartam lenni, esetleg óvónő vagy virágkötő. Gencsapátiban a kis falusi fodrászatban sokszor megfordultam. Rend volt és fodrászillat, órákig el tudtam nézegetni. Szombathelyen végeztem, a kőszegi szolgáltatóházban kezdtem dolgozni 41 éve. Az üzletünk 1994 óta működik: kertes környezetben kezdtünk, 2000-ben költöztünk a belvárosba. Én sem elégedtem meg az iskolai szinttel, ez egy kreatív szakma, mindig lehet tanulni, lépést kell tartani az új stílusokkal. De nem jártam versenyekre, dolgoznom kellett, ahogy a férjemnek is, aki most a háttérmunkát erősíti, hogy ami most van, megteremtsük – mondja. És hogy mi változott a 40 év alatt?

– A vendégek akkor is hálásak voltak, most is azok, ha jó a frizurájuk. Szeretik a szépet, és mára nagyon jó eszközeink vannak: könnyebb dolgozni a jó alapanyagokkal. A vendégek haja, fejbőre is ápoltabb, gyakrabban járnak fodrászhoz, és a fiatalok is igényesebbek. Stresszforrást talán az jelent, hogy folyamatosan időszűkében vannak. Kati, Márk és Szandra is az alkotás öröméért dolgozik. Márk ezt úgy fogalmazza meg: nem úgy indul el reggel a szalonba, hogy dolgozni megy. Kati pedig, hogy a mai napig minden reggel örömmel kel. Ő felel a logisztikáért, menedzseli a szalon működését, hiszen „mindig kell egy fej”.

A rend és a kedvesség alap, szeretik, tisztelik a vendégeket, és egymás iránti türelemre is szükség van 30 négyzetméteren. Szokta is kérni a Jóistentől: „csak a türelme ne hagyja el soha”. A gyerekeivel egymástól tanulnak. A frizurakészítés, vágás, festés előtt diagnózis készül a vendég hajáról. Konzultáció és jó kommunikáció is kell a kölcsönös elégedettséghez. Mindhárman szeretik, ha a vendég el tudja mondani, mit szeretne, egyben teret enged nekik, és tud kompromisszumot kötni. A járványidőszak is szóba kerül: humán- és gazdasági válság is volt, be kellett zárniuk egy hónapra. Márk a Covid alatt végzett mesterképzést Zalaegerszegen, Szandra is tanulásra használta az időszakot.

Kati többször elérzékenyül, amikor a gyerekeiről beszél: – Bennem nincs ambíció, hogy versenyezzek, inkább őket segítem. Ők már nyelveket beszélnek, jóval talpraesettebbek. Arra biztatom őket, használjanak ki minden lehetőséget, a külföldieket is. Sok helyen jártam a világban versenyeken. Soha nem az nyert, aki túlgondolt egy-egy frizurát. Az egyszerűség, ha természetessé és még nőiesebbé varázsoljuk a nőt, előbbre visz. Izgalmas hónapok állnak előttük: „Magyarországot méltón kell képviselni a nemzetközi döntőn”. Hacsak nem online rendezik meg a versenyt, mennek mind Párizsba novemberben, természetesen apát is elviszik.

Kiemelt képen: Tóth Szandra, Tóthné Danka Katalin és Tóth Márk – mindhárman mesterfodrászok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában