Magyar Közlöny

2021.10.17. 07:00

A pedagógus-utánpótlásért – Fontos újdonságok a Klebelsberg ösztöndíjprogramban

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatára az eddi­gieknél többen részesülhetnek a pedagógus-utánpótlást támogató Klebelsberg képzési ösztöndíjban, jelentette be Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára.

MTI

Fotó: Shutterstock

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti a részvételt a programban. A Klebelsberg képzési ösztöndíjprogram a tanári, tanítói vagy gyógypedagógus pályát választó hallgatókat ösztönzi arra, hogy a végzettségüknek megfelelően, hosszú időre helyezkedjenek el. Pályázatot a magyarországi felsőoktatásban, osztatlan tanárképzésben, gyógypedagógia vagy tanító alapképzésben tanuló, magyar anyanyelvű hallgatók nyújthatnak be. Az ösztöndíj összege félévente, a tanulmányi átlag függvényében 125–375 ezer forint lehet.

A támogatottaknak vállal­niuk kell, hogy a diplomaszerzés után a végzettségüknek megfelelően főállású pedagógusként helyezkednek el meghatározott intézményi körben. Pályakezdőként egyházi vagy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány által fenntartott köznevelési intézményben is munkába állhatnak a frissen végzettek. A kibővített körbe tartoznak az egyház által fenntartott felsőoktatási intézmény köznevelési intézményei is. A lehetőség vonatkozik minden jelenleg szerződéses hallgatóra és azokra a volt ösztöndíjasokra is, akik 2021. június 1-je után szerezték meg oklevelüket.

A kormány kiemelt célja, hogy az egyetemek a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat képezzenek. A pálya vonzóbbá tételéért a közelmúltban döntöttek arról, hogy a felsőfokú tanárképzés a jövőben hat helyett öt évig tart. 2022 szeptemberétől új szaktanári képzéseket indítanak természettudományos területen.

Kiemelt képünkön: A tanári, tanítói vagy gyógypedagógus-pályát választó hallgatókat ösztönzi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában