Életmód

2021.10.03. 07:00

A testet gyógyítják, a lelket ápolják – Gömböczné Szilvágyi Adrienn aromaterápiás tanácsadó az illóolajok szerepéről beszélt

Az ősz beköszöntével megérkeznek családunkba a vírusok és a baktériumok, amik gyakran akár hetekre is ledönthetnek minket a lábunkról. Ha megbetegszünk, hajlamosak vagyunk rögtön a gyógyszerek után nyúlni, azonban léteznek alternatív megoldások is. Ilyenek például az illóolajok, amik akár szimpla olajként, akár keverékben természetes összetevőikkel segítik a betegségek leküzdését.

Polgár Patrícia

20210924 Böndicz Adrienn aromaterápiás szakember, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Gömböczné Szilvágyi Adrienn gyermekei betegségei révén ásta bele magát az illóolajok világába. Történt ugyanis, hogy az orvosok szerint ki kellett volna venni kisfia manduláját. Az anyuka ezt nem szerette volna, ezért alternatív megoldások után kezdett kutatni. Ekkor talált rá az illóolajokra. Ezeket azóta is előszeretettel alkalmazza a különböző bajokra és problémákra. Sőt, aromaterápiás tanácsadóként ma már másoknak is segít megtalálni a számukra megfelelő olajakat.

Adrienn mindenek előtt felhívja a figyelmet arra, hogy kizárólag százszázalékos tisztaságú illóolajakat használjunk, különben a jó szándék ellenére még árthatunk is az egészségünknek a silányabb minőségű termékekkel.

Úgy véli, hogy a hűvös, borús, náthával és influenzával tarkított időszakban elsőként a jó hangulat megteremtése a legfontosabb otthonunkban. Erre nagyon jól megfelelnek a citrusfélék: citrom, narancs, vadnarancs, mandarin, valamint a bergamott. Ezek kivétel nélkül melegséggel árasztják el lelkünket. Bágyadtság ellen jó szolgálatot tesz a borsmenta, ami felpörgeti a családot – ezért ezt már este ne alkalmazzuk, ha gyerekünk is van, mert nehéz lesz elaltatni őt.

A betegségek megelőzésére a kellő vitaminbevitel mellett a teafa illóolajat ajánlja, ami igazi „jolly joker” szerinte. A ház különböző felületeire kenve megtisztítja azokat, diffúzorba csepegtetve pedig a levegőben öli meg a nemkívánatos baktériumokat. Sőt meggátolja a vírusok szaporodását is. Kisgyermekeknél talpra és gerincre kenve stimulálja az immunrendszert, és segíti az immunválaszok kialakulását. A már közösségbe járó gyerkőcök szüleinek ezért kifejezetten ajánlja az olaj reggelenkénti alkalmazását. Felnőtteknél ugyanezt a hatást váltja ki az oregánó és a kakukkfű, amelyek belülről is alkalmazhatók, és a teafa olajánál is nagyobb vírusölő hatással rendelkeznek. Ezek kissé csípős érzést hagynak a bőrön, ezért a kicsiknél kerüljük a használatukat!

– Ha már megvan a baj, és beütött a betegség, akkor az említett olajakat érdemes nagyobb dózisban alkalmazni – mondja. Hozzáteszi, szintén erősíti az immunrendszert a fahéj, az eukaliptusz, a rozmaring, a szegfűszeg és a vadnarancs kombinációja, ami jól alkalmazható megelőzésre, de akár mézbe keverve, vagy csak simán lenyelve köhögés ellen is kiváló.

Számos illóolaj közül választhatunk. Azok nem csupán a testre kenve, hanem diffúzorba csepegtetve is jó szolgálatot tudnak tenni Fotó: Cseh Gábor

Nagyon jó nyákoldó hatással bír a levendula és a citrom. Az orra és az arc többi részére is kenhetők, de a citrommal vigyázni kell, mert fényérzékenyíti a bőrt – esténként alkalmazva vagy a diffúzorba csepegtetve azonban jó szolgálatot tesz a nátha ellen.

– Ha a köhögés szóba kerül, mindenki rögtön a mentolos dolgokra gondol. Ezek között azonban megkülönböztetjük a száraz és hurutos köhögést. Előbbi esetében a mentolos dolgok nem segítenek, sőt, még inkább ingerlik a köhögést. Helyettük alkalmazzuk a fenyőféléket, amik nagyon gyorsan csillapítják az „ugatós” köhögést. Görcsös köhögésre a majorannaolaj nyújthat megoldást – magyarázza Adrienn.

Légzéskönnyítő hatással bír az eukaliptusz, ami, ha a diffúzorba öntjük, az egész családot megszabadítja a megfázástól. Szintén tisztítja a légutakat még a borsmenta és a nemesbabér.

Ezekben a hetekben talán már nincs is olyan ember, akit, ha saját magát nem is, de ismerősei közül legalább egyet ne ért volna el a hányással, hasmenéssel járó vírus. Náluk „életmentő” lehet a citromolaj, ami stimulálja az anyagcserét, kiküszöböli az enyhébb problémákat. Az édeskömény, az ánizs, a gyömbér és a borsmenta a hasra kenve enyhíti az emésztőszervi panaszokat.

Cikkünk elején szót ejtettünk a meleg, otthonos hangulat megteremtéséről. Egy hűvösebb őszi, téli sétából hazatérve narancs vagy fahéj illóolajat csepegtetve teánkba azonnal felmelegszünk belülről is. – Ugyanezeket keverhetjük a fürdővizünkbe is. Arra azonban figyelni kell, hogy az igazán tiszta olajak nem oldódnak vízben, így mindenképpen kell hozzájuk egy vivőanyag, amiben feloldjuk őket. Erre alkalmas lehet akár a tej vagy a méz. A fagyos lábúak pedig kenjenek a talpukra feketebors-olajat, ami így átmelegíti az egész testüket – ajánlja az aromaterápiás tanácsadó.

Kiemelt képünkön: Gömböczné Szilvágyi Adrienn aromaterápiás tanácsadóként ma már másoknak segít, korábban gyermeke betegsége révén talált rá az illóolajokra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában