Jubileum

2021.10.13. 07:00

Az Őri Banda 20. születésnapján

Fennállásának 20 éves jubileumát ünnepelte szombaton Ausztria legrégebben működő magyar népzenei együttese, az Őri Banda citerazenekar.

Polgár Patrícia

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/orf.at

A magyarok.orf.at-n megjelent tudósítás szerint a jubileumi évfordulón az őrvidéki népdalkincs mellett katonadalok és ismert magyar nóták is elhangzottak a mulatságon, ahol az Őri Banda utánpótlása is közreműködött – a legfiatalabb énekesek és citerások is felléptek a műsorban.

Az őrvidéki citeraegyüttes több mint hat éve baráti kapcsolatokat ápol a felvidéki Fürge ujjak zenekarral. A Királyrévből származó népzenészekkel az előadás végén közösen játszották el az őrvidékiek az egyik legkedveltebb magyar nótájukat, a Kanásztáncot. Az Őri Banda a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájának égisze alatt jött létre. Pinkán innen, zsuppos házban… címmel vették fel első lemezüket a Boglya együttes közreműködésével, ez a hanganyag Barsi Ernő gyűjtéseit tartalmazza. Azóta több hanganyaguk is megjelent, Gál Károly és Kertész Gyula gyűjtéseit is feldolgozták. A Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája pedig népzenei tankönyvben gyűjtötte össze és tette elérhetővé az előadásukban rögzített őrvidéki magyar népzenéket. Somogyi Attila, az Őri Banda vezetője az évforduló kapcsán elmondta: harminc éve testvérével kezdtek el népzenei tanfolyamokat tartani, ehhez elsősorban őrvidéki népdalokat gyűjtöttek össze. Később nyári táborokat is rendeztek, amelyekkel – lelkiismeretes munkájuknak hála – sikerült megfogniuk a fiatalabb korosztályt. Az évfordulón megjelent „utánpótlás” nagy része nem a tanfolyamokról, hanem ezekből a táborokból maradt velük. Úgy véli: sikerük titka a lelkesedés és a magyar szív.

Kiemelt képünkön: Generációról generációra száll a folklórhagyomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában