Dimenzióváltás

2021.10.15. 14:49

Átadták az új Egis-üzemet – fotók

Átadták az első onkológiai üzemegységet és az új csomagolóüzemet az Egis Gyógyszergyár Zrt. körmendi gyáregységében pénteken. A cég beruházásához a magyar kormány 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Markó Petra

Fotó: Szendi Péter

A több mint 50 éves körmendi gyáregységben ma már a budapesti gyáregységgel egyenrangú munka folyik: hétszáz embernek adnak biztos megélhetést és gyakorlatilag a termelés fele a vasi kisvárosban valósul meg.

– Dacára a koronavírus okozta válságnak, segély helyett munkát adtunk az embereknek, robusztus gazdaságfejlesztési programot indítottunk, aminek köszönhetően nyár végére a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a világjárvány előtti teljesítményt – mutatott rá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tegnapi üzemátadó ünnepségen, majd azzal folytatta: – Soha nem látott növekedést mutatott a magyar gazdaság, 18 százalékot, és soha annyian nem álltak még munkába Magyarországon, a kommunizmus bukása óta, mint jelenleg. A világjárvány nem hogy nem lassította le a magyar gazdaság dimenzióváltását, hanem az elmúlt 10- 11 esztendőben a magyar gazdaság úgy megerősödött, hogy a dimenzióváltás felgyorsult. A magyar gazdaság technológiai színvonala, hozzáadott értéke és kutatásfejlesztési részesedése is jelentős mértékben megnőtt, így hazánk egy dimenzióval feljebb lépett, amiben a gyógyszeriparnak hatalmas szerepe van. Az autóipar mellett a magyar gazdaság egyik meghatározó iparága – szögezte le Szijjártó Péter.

– A francia tulajdonban álló vállalat 16 gyártóbázissal és 15 nemzetközi terápiás kutatóközponttal rendelkezik, mégis Magyarországra hozta az új beruházását, ami hatalmas elismerés – hangsúlyozta a miniszter.

– 194 milliárd forintos forgalmat ért el a cég, amihez a körmendi gyáregység hárommilliárd tabletta és kapszula gyártásával, valamint százmillió doboz csomagolásával járult hozzá – kezdte a szeptemberben zárult üzleti év értékelésével köszöntőjét Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója. – Ezek a számok évről évre rendkívül dinamikusan nőnek, amihez a termelésnek is igazodnia kell – fogalmazott, majd arról beszélt, a cég exportja hatvan országba irányult, ami a termelésük csaknem 80 százaléka.

A mostani beruházás kapcsán elmondta: a daganatos megbetegedés világszerte a második vezető haláloknak számít, ezért a cég erre a területre kiemelt figyelmet fordít. A náluk fejlesztett és gyártott onkológiai gyógyszerek az új generációját képviselik a daganatos megbetegedések elleni szereknek. Megtudtuk azt is, hogy jelenleg tíz készítmény van fejlesztési fázisban a cégnél, amit hamarosan az új körmendi üzemben is gyárthatnak.

– Nagy öröm, hogy ezt a beruházást Körmenden valósíthattuk meg, ami azt is bizonyítja, nemcsak a jelent, hanem a jövőt is itt képzeljük el – hangsúlyozta Hodász István. A tervek szerint a mostani három csomagológép helyett másfél év múlva kilenc csomagológéppel fognak majd működni.

A beruházás jelentőségét V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője is méltatta: mint fogalmazott, a fejlesztés jó a városnak, a munkavállalóknak, a piros-feketéknek, de legfőképpen a betegeknek és a potenciális betegeknek.

Az eseményen részt vett Bebes István, Körmend polgármestere is, aki szerint szintén nagy öröm, hogy a város legnagyobb gazdasági ereje folyamatos fejlesztésekkel mára európai szinten is meghatározó tényezővé vált a gyógyszeriparban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában