Nem az anyukák úri hóbortja

2021.10.03. 07:00

Tények, tévhitek a szülés utáni depresszióról: fontos, hogy ne maradjon kezeletlen

Nem lehet egy legyintéssel elintézni és nem szabad titkolni, közbe kell lépni, kezeltetni kell a szülés utáni depressziót – Bojti Andrea klinikai szakpszichológus beszélt élő adásban a kórképről. Mindenkit arra biztatott, hogy kérjen szakmai segítséget, ez az egész család érdeke.

Vas Népe

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A szülés után az anya érezhet tehetetlenséget, szorongást, lehetnek hangulatingadozásai (egyszer felhangolt, boldog, máskor letört), érezheti azt, hogy nem tudja kezelni a változást és nehezen vagy nem tudja ellátni a gyermekét. Ha a jelenség átmeneti, néhány napig, legfeljebb néhány hétig tart, az normálisnak tekinthető. Azt kell mérlegelni, mikortól lép át egy határt, nem húzódik- e el nagyon, illetve, hogy milyen mélyen kezdi eluralni a hétköznapokat és az anya általános közérzetét. Egy ideig még nem beszélünk depreszszióról, bár a köznyelv előszeretettel beszél úgy: „depis az anyuka”.

Bojti Andrea azt tapasztalja, a társadalom intoleráns. A mai fiatal anyukák úri hóbortjának tekintik a szülés utáni depressziót. Azt várják el, hogy a gyermek születése a család legcsodálatosabb, fennköltebb eseménye legyen. Az, hogy megélhet mást is az ember, kevésbé elfogadott. Ha viszont nem beszélünk róla, egyedül maradhat az anyuka, azt érezheti, hogy kizárólag az ő hibája, hogy nem tud a babájához kapcsolódni. Önmarcangolásba kezd, ami elmélyülhet.

Mi tekinthető normál hangulatingadozásnak és mi valódi kórképnek, depressziónak? Ha a szülés után időben is elhúzódik ez az állapot, lehet élni a gyanúval. Depresszió esetén a nyomott hangulat kiterjed a személyiség egész működésére, eluralja az embert. Eljuthat addig, hogy már aludni sem tud, nem hagyják nyugodni a gondolatai, fél saját magától, úgy érzi, mintha kettéhasadna, mondta a szakember.

A másik markáns jel: a kisbabával szemben azt érzi az anya, hogy nem tud hozzá kapcsolódni, súlyosabb esetben agresszív késztetései lehetnek a gyerekkel és/vagy magával szemben. A legsúlyosabb tünet az, ha az öngyilkosság gondolatáig, tettlegességig is eljut az állapot. Ha valaki ezt éli meg vagy azt látja a környezetében, muszáj cselekedni, akár mentőt hívni. (A betegnek sokszor nincs betegségbelátása.) A harmadik jellemző tünet: a babától függetlenül megváltoznak az alvási szokások, az alvás ritmusa.

Ha az anya nem tud aludni a gondolataitól vagy úgy érzi, hogy képtelen felkelni az ágyból. Az evészavar is a hangulatzavar velejárója. Jellemzőbb az étvágytalanság: az anya demotivált abban is, hogy egyen, „pusztítja a saját testét”. A három jellemzően együtt jár. Pszichoszomatikus problémák, fejfájás, hasmenés is megjelenhet testi tünetként. Ijesztő módon húz le, mély hangulati krízist okoz, ha valaki azt éli meg: szeretne kijönni a helyzetből, mégsem tud. Mindez társulhat azzal, hogy nem tudja ellátni a babát. Ha tehát átlép a baby blues állapoton a helyzet, akkor szakorvosra, pszichiáterre van szükség.

A klasszikus szülés utáni depresszió kezelésében klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a kompetens, aki mérlegeli, hogy szükség van-e átmeneti gyógyszeres megsegítésre. A gyógyszer a tüneteket enyhíti. Amíg valaki a pszichés problémától szenved, a teljes tudatát ez tölti ki, nem működik a pszichoterápia. Apránként, a terápiás fejlődés során le lehet építeni a gyógyszert.

Vas megyében a területileg illetékes pszichiátriai gondozó szakambulanciák ellátják a szülés utáni depresszióban szenvedő édesanyákat. A megyeszékhelyen a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Irodában is van lehetőség térítésmentes egyéni konzultációra. A terápiás segítségen kívül fontos, hogy az ellátást megszervezzék az anyuka, a baba körül. És hogy miért van szükség segítségre?

Bojti Andrea figyelmeztetett: a kezeletlen szülés utáni depresszió hosszú távon rossz hatású a gyermekre, egyebek között a kötődésére. (Egy példa: ha a baba az öröklött evolúciós módon próbál kapcsolódni az anyához, hívja magához gőgicséléssel és mosollyal, de nem kap viszonzást csecsemőkorban, akkor egy idő után feladja.) Enyhébb esetekben hasznos lehet, ha szakirodalmat keres az anya és elindul az önismeret irányába. A pszichológus ebben is tud segíteni.

Kiemelt képünkön: Ha a családtagunk vagy magunk érintettek vagyunk, szakemberhez kell fordulni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában