árkádok alatt

2021.10.08. 07:45

Utoljára volt termelői piac az MMIK előtti téren: költöznek az árusok

Hét év után az MMIK előtti térről a városi piachoz költözik a termelői piac. A döntés váratlannak tűnhet, pedig már évekkel korábban döntés született róla.

Budai Dávid

Keller-Dénes Emőke Desits Zoltánnál vásárol. Legközelebb az árkádok alatt találkoznak

Fotó: Cseh Gábor

Csütörtökön volt utoljára termelői piac az MMIK előtti téren, a jövő héten már a városi piacon pakolnak ki az árusok. Ebből az alkalomból felelevenítjük a termelői piac történetét a kezdetektől, eláruljuk a költözés okait, és természetesen még egyszer utoljára telepakoljuk a kosarunkat az MMIK-nál mi is. A kapcsolatokban a hetedik a kritikus év, hét év elteltével költözik az MMIK-s piac is, de a történet nem ekkor, hanem 2005-ben kezdődött, amikor megalapították a Pannon Helyi Termék Klasztert azzal a céllal, hogy a

régió termelőinek segítsenek piacot találni, tehát egyfajta értékmentés vezérelte az alapítókat – tudtuk meg Kovács Istvántól, a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

Manapság reneszánszukat élik a helyben gyártott, egészséges termékek, kifejezetten divat helyi termelőtől vásárolni, 16 éve azonban ez még nem így volt, ráadásul termelői piacból sem volt túl sok. Ekkoriban a társulás tagjai is csak ötleteltek, majd 2007-ben megalapították az együttműködés munkaszervezetét, az említett kft.-t, piacról azonban még nem volt szó ekkor sem. Az utolsó lökést az adta, amikor az akkori vidékfejlesztési programba bekerült a rövid ellátási lánc népszerűsítését, fejlesztését célzó kezdeményezés, amelynek lényege, hogy közvetlenül vagy legfeljebb egy közvetítővel jusson el az adott termék a termelőtől a fogyasztóig.

Keller-Dénes Emőke Desits Zoltánnál vásárol. Legközelebb az árkádok alatt találkoznak
Fotó: Cseh Gábor

Ettől fogva tudatosan készültek a szombathelyi piacnyitásra, ami végül 2014 tavaszán be is következett. A helyszín adta magát, hiszen ekkoriban az MMIK épületének egyfajta „vidék a városban” funkciót is szántak. Arra törekedtek, hogy több olyan szervezet is helyet kapjon az épületben, amely kapcsolódik a vidékhez, ennek jegyében költözött ide például az agrárkamara helyi szervezete is. Az elképzelésbe – ami, azóta tudjuk, végül nem valósult meg – kiválóan illeszkedett egy heti rendszerességgel jelentkező termelői piac, másrészt a buszpályaudvar közelsége is csábító volt.

Eleinte pavilonokat is állítottak a szervezők, ám ez idővel egyre nehézkesebbé vált, így később a termelők maguk intézték a sátrakat, mindenesetre a fedett tér hiánya problémaként jelentkezett kezdettől fogva. Ezt pedig jól példázta az utolsó MMIK-s nap is, hiszen tegnap gyakorlatilag egész nap esett az eső, így aztán kevesebb volt vevőből, árusból egyaránt. Az árusok persze már évekkel korábban megfogyatkoztak, részben ezért, részben pedig amiatt, hogy időközben valóságos termelőipiac-boom lett a megyében.

Mindezek a folyamatok eleve megágyaztak a költözésnek, amit csak erősített, hogy évekkel ezelőtt, amikor a városi piac felújítását tervezték, kikérték a kistermelők véleményét, és tulajdonképpen miattuk építették a piac fedett árkádsorát is. Mivel a piacozás reggeli műfaj, a termelői piac viszont délután lesz, nem kell attól sem tartani, hogy vevőket szipkáznának el egymástól az árusok, inkább kiegészítik egymást.

Desits Zoltán rábapatyi termelő egyike azoknak, aki a kezdetektől fogva jár a piacra, azt mondja, bízik abban, hogy jobb soruk lesz a vásárcsarnoknál, fedett helyen lesznek végre, és szerinte a vásárlóknak is jobb: egyrészt mert könnyebben tudnak parkolni, másrészt az idősebbek a buszjáratoknak köszönhetően könnyebben eljutnak hozzájuk. A vevők elvesztésétől sem tart, mivel a piac törzsközönsége követi majd őket oda is, a legtöbbjüktől ráadásul azt hallja, várják már a költözést ők is.

Keller-Dénes Emőke, a Weöres Sándor Színház színésze is rendszeres vásárlója a piacnak. Elmesélte: amikor – még „meseboltosként” itt, az MMIK-ban – elkezdték érezni a próbateremben az árusok portékáinak illatát, mindenki azon törte a fejét, hogy mit fog majd venni. Ezek az illatok tehát a városi piacra költöznek, így október 14-én 13.30 és 17 óra között már ott próbálják elcsábítani a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában