Összefogás

2021.11.30. 07:00

A citerások szívügye a sitkei közösség építése

A közelmúltban ünnepelte megalakulásának 55. évfordulóját a helyi citerazenekar.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Sitke Citerazenekar

Az együttes Vas megyében az elsők között alakult meg 1966- ban, Lábodi Zoltán énektanár vezetésével, első nyilvános fellépésük a következő év elején volt. Először egy helyi ezermester, Fóth Sándor által készített hangszereken játszottak, többnyire dalcsokrokat. Egy időben a gércei népdalkörrel pávakörré is bővültek. 2002 júliusában, az alapító vezető elhunyta után ifj. Gróf László vette át a zenekar vezetését. 2004-től egyesületi formában működnek. Ma már hangszerelt dalokat játszanak kottából, az egyes citerák másmás dallamot szólaltatnak meg.

Ebben Földesi János és felesége, Rózsa segíti a zenekart. Működésüket kezdettől fogvakísérik a rangos elismerések. 1981-ben a megyében második amatőr csoportként nyerték el a Vas megye kultúrájáért kitüntetést, egymást követték a megyei és országos ezüst és arany minősítések. Az együttes alakulásától kezdve arra törekszik, hogy kinevelje az utánpótlást. Ennek ellenére jelenleg nincs ifjúsági zenekar, annak tagjai felnőttek és beleolvadtak a felnőtt zenekarba. Az alapító tagok közül sajnos ma már senki sem él. Jelenleg öt hatvan év körüli férfiból és hat 22–32 év közötti fiatalból tevődik össze a csapat.

Az ifjak többségét még Lábodi Zoltán tanár úr kezdte tanítani 1996-ban. A népzene megőrzése, továbbörökítése mellett a zenekarnak szívügye a közösség építése is. Nevükhöz fűződik a településen a májusfaállítás, a passióéneklés és a gyermeknap hagyományának felélesztése, aktív részesei a falunapoknak, borversenyeknek, társadalmi munkáknak. Minden év októberében, egykori vezetőjükre emlékezve dalostalálkozót szerveznek.

Kiemelt képünkön: Ma már hangszerelt dalokat játszanak kottából, az egyes citerák más-más dallamot szólaltatnak meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában