A családnál jártunk

2021.11.29. 17:30

Félix küzd rendületlenül: a perenyei kisfiúnál agyi bénulást diagnosztizáltak

November közepén újabb kisgyermek történetét ismerhette meg a Facebookon a Jótündérek jótékonysági licitcsoport. A két és fél éves Vukits Félixnél egyéves kora után diagnosztizáltak agyi bénulást. A családnál jártunk, amelyet próbatétel elé állított a betegség.

Tóth Kata

20211122 Perenye Félix betegen született, gyűjtés indul a gyógyításáért. Vukits Félix egészséges testi, lelki fejlődésének támogatása. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Vukitsné Flór Beáta, Vukits Félix, Vukits Krisztián

Fotó: Cseh Gábor

„Férjemmel, Krisztiánnal két gyermeket nevelünk, a középiskolás Dávidot és a kis Félixet. Átlagos családként élhetnénk, az élet azonban sajnos nem mindig a tervek szerint alakul. Jön egy veszteség, egy nehézség, egy betegség, és fenekestül felforgatja az addigi világunkat” – így kezdi bemutatkozásukat Vukitsné Flór Beáta.

Aztán részletezi, 2019. június 13-án született Félix – a neve azt jelenti: boldog, szerencsés – a várandósság 30. hetében, sürgősségi császármetszéssel, teljes méhlepényleválás miatt. Kilenc hónapos korában megkésett mozgásfejlődése miatt gyógytornászhoz fordultak, aki neurológus felkeresését javasolta kisfiuk feszes izomtónusa miatt. A neurológus MR-vizsgálatot ajánlott, azután közölték velük a sokkoló hírt az agyi eredetű bénulásról (ICP).

Vukitsné Flór Beáta férjével, Krisztiánnal erőn felül tesznek kis „harcosukért”, Félixért. Minden segítségnek örülnek
Fotó: Cseh Gábor

Azt már az otthonukban meséli Bea és a férje, Krisztián, hogy sokáig úgy tűnt, minden rendben van Félixszel. Az orvosok a koraszülöttséggel magyarázták a fejlődésbeli elmaradásokat, ők viszont egy idő után rosszat sejtettek. Már az előzmények baljósak voltak. – A várandósságom 30. hetében jártam, amikor egy délután rengeteg vért veszítettem, mentő vitt kórházba. Félix császármetszéssel jött a világra, 2 kiló 30 dekagramm súllyal.

Miután a PIC-ről hazakerültünk, a súlya szépen gyarapodott, ám egy héttel később előjött a lágyéksérve a jobb oldalon, aztán még kétszer. Azt, hogy a jobb lábát nem mozgatja, ráfogták a lágyéksérvére: a fájdalomtól nem akarja mozgatni. Ugyanígy a jobb kezét se használta sokáig. A lábait feszesnek, nehezen hajlíthatónak éreztem. Nem fordult át időben, nem kúszott. Azt hallottuk mindenkitől: normális, hogy megkésett a mozgásfejlődése, nem kell túlaggódnunk a dolgot.

Mégis elvittük kilenc hónaposan Fekete Andrea gyógy- tornászhoz. Félix a negyedik nála töltött alkalom után elkezdett mászni. A bútorok mellett fel is állt, de amikor arrébb akart lépni, a térde mintha össze akarna rogyni. A gyógytornász javaslatára ismét neurológushoz fordultunk. Végül az MR-vizsgálat 15 hónapos korában feltárta a rendellenességet. A sérülés bekövetkezhetett a szülés előtt, alatt vagy után, ezt már soha nem tudjuk meg – mondják.

Kisfiukat heti négyszer viszik fejlesztésekre (gyógytornász, konduktor foglalkozik vele). A kis Félix pedig rendületlenül küzd, hogy a mozdulatok, amik legtöbbünknek természetesek, neki is sikerüljenek. A fényképeken nem látszik, hogy bicebócán jár, mintha rövidebb lenne a jobb lába. Nem jó helyzetben van a csípője: fejlődési rendellenesség, hogy a jobb oldalon a csípőízület vápa része meredekebb. Másrészt nincs középen a combfeje, ami a feszesebb izomtónusából származik – ez okozza a fájdalmat. Ha lazítják a csípő körüli izomzatot, akkor a feszesség csökken, ezért tesz a gyógytornász. – Előfordul, hogy két napig fel sem tud állni, olyan fájdalmai vannak.

Éjjelente van, hogy fájdalomcsillapítóval alszik. Sír, nem engedi, hogy felvegyük. A „fáj” szót az elsők között mondta ki – mesélik. December 2-án sok minden eldől: akkor utazik Budapestre a család, a Rókus-kórházba az esetleges műtéttel kapcsolatos konzultációra.

És adódott más lehetőség is: intenzív rehabilitációs heteken vehetne részt a kisfiú, ahol személyre szabott fejlesztést kapna. A cél az, hogy a kialakult károsodásokat minimalizálják, és a lehető legteljesebb, minőségi életet élhessen. A kezelések, az utazások azonban rengeteg pénzbe kerülnek, ami jelentősen meghaladja a család anyagi lehetőségeit. Huszonnégy éves, öreg autóval közlekednek, most azt se tudják lecserélni: fiuk kezelésére költik minden pénzüket. Az édesanya, Bea hálás a licitcsoport minden felajánlásáért.

Ismerősök, ismeretlenek is segítenek. Sok plüssfigurát kaptak, ebből akciót indítottak. Felcímkézik, becsomagolják, és amerre járnak, leültetik a plüssöket. Aki megtalálja őket, a címkén található számlaszámra utalhat Félixnek.

Fiuk jövőjéért, hogy a fejlesztéseket és az esetleges műtéteket finanszírozni tudják, alapítványt hoztak létre. Ha olvasóink támogatnák őt, megtehetik: Segítsünk Félixnek az Önálló Mozgásban Alapítvány Számlaszám: 11600006-00000000-96548910.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában