múzeum

2021.11.29. 07:00

A szovjet hadsereg pusztításáról – Tavasszal nyílik új tárlat Körmenden

A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum maximális összeget, vagyis kétmillió forintos támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. A pályázati forrást az intézmény A szovjet hadsereg katonáinak pusztításai Körmenden 1945–1957 között című időszaki kiállítás megrendezésére használja fel.

VN

A kastély homlokzatáról 1902-ben készült kép. Az erkélyt a szovjetek harckocsikkal leszakították, később újjáépítették

Fotó: VN-archív

A kiállítás várhatóan 2022 áprilisában nyílik a Városi Kiállítóteremben. A tervek szerint a tárlat négy fő téma köré csoportosul. Az első rész a szovjet csapatok megszállásáról szól, majd bemutatják, hogy a katonák miként pusztították el Körmend értékeinek jelentős részét: a város szobrait és épületeit, a kastélyt, valamint a Batthyány család gyűjteményeit.

– Körmendet 1945-ben a szovjet hadsereg foglalta el, és a következő tizenkét évben nagyszámú megszálló katonaság állomásozott itt. Ebben az időszakban olyan értékek pusztultak el, amelyeket sok helyi lakos sem ismer. Ezen szeretne változtatni időszaki kiállításunk – tudtuk meg Móricz Péter történész-muzeológustól, az intézmény vezetőjétől.

A kastély homlokzatáról 1902-ben készült kép. Az erkélyt a szovjetek harckocsikkal leszakították, később újjáépítették
Fotó: VN-archív

A tárlaton többségében olyan tárgyakat mutatnak majd be, amelyek – éppen rongált állapotuk miatt – eddig nem szerepeltek kiállításokon. A tárgyak nagy részét a körmendi múzeum anyagából válogatják össze, de kölcsönzést is terveznek a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából, az Iparművészeti Múzeumból, a Savaria Múzeumból és magánszemélyektől. A kiállításhoz – természetesen kölcsönbe – a helyi lakosoktól is várnak tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket, amelyek kapcsolatban vannak a szovjet megszállással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában