Erőszak

2021.11.10. 09:00

Iskolát vált a Szombathelyen megalázott diák

Iskolát vált a megalázott 15 éves cukorbeteg fiú. Úgy tudjuk, a bántalmazó fiatalokat pedig már ki is hallgatta a rendőrség.

Budai Dávid

Fotó: Shutterstock

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, egy csapat fiatal megalázta 15 éves társukat, és mindezt videóra vették. A videó komoly indulatokat gerjeszt a hozzászólók között, akik a bántalmazók példás megbüntetését követelik. Arról pontos információink nincsenek, hogy a fiatalok hova járnak, vagy járnak-e egyáltalán valahová, de az biztos, hogy nem iskolatársai a megalázott fiúnak, viszont állítólag nem is ő az első, akit bántottak. Azt, hogy milyen büntetésre számíthatnak a többnyire az Ady tér környékén megtalálható banda tagjai, korai volna megmondani, de tettüknek valamilyen következménye bizonyára lesz, tekintve, hogy az apa rendőrségi feljelentést tett, bár úgy tudja, a felvétel nyilvánosságra kerülése miatt ezt a rendőrség magától is megtette.

Ismét beszéltünk a megalázott fiú édesapjával, Gáborral, aki ezúttal részletesen elmesélte, hogy milyen körülmények között szembesült fia megalázásával, amiről úgy tudja, nagyjából két hete történt. Az apa azt mondja, teljesen véletlenül nézte meg a videót hétfőn hajnalban, aznap már sokadjára dobta föl neki a hírfolyam, mikor végre belekattintott. Nem akart hinni a szemének, hogy a 15 éves fiát látja az egyébként rossz minőségű felvételen. A hangját és a karján lévő cukormérő szenzort egyből felismerte, fia ugyanis cukorbeteg.

Hogy mindezzel tisztában voltak-e támadói, nem tudjuk, mindenesetre ez a tény még elkeserítőbbé teszi az egész ügyet. Ami már most biztosnak látszik, hogy a fiú iskolát vált, féltik szülei, nem szeretnék, hogy továbbra is kollégista legyen. Gábor egyébként úgy tudja, hogy a csicskáztatók kihallgatása már meg is történt. Aki látta a videót, abban felmerülhet, hogy a banda tagjai, ha már arra vetemednek, hogy ezt tegyék valakivel, miért veszik fel, és ha fel is veszik, miért teszik közzé, így szolgáltatva maguk ellen tökéletes bizonyítékot.

A kérdés megválaszolásában dr. Lazáryné Illés Mária klinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő segített, akit az eset kapcsán az iskolai bántalmazásokról kérdeztünk. Azt talán mindjárt az elején érdemes leszögezni, az, hogy a fiatalok piszkálják, bántják, megalázzák egymást, nem újdonság, volt ilyen régen is, csakhogy ezek száma a szakember szerint mostanra nagyon megnőtt. Nem a gyerekek lettek gonoszabbak, hanem a családi viszonyok romlottak sokat, márpedig a gyerekek mintakövetők, azt utánozzák, amit a környezetükben látnak, ez persze nem menti fel őket tettük alól, de egyfajta magyarázatként szolgálhat. Valószínű, hogy a megalázásban részt vevő gyerekek maguk is éltek át megaláztatást, bántalmazást valamilyen formában, könnyen lehet, hogy éppen a saját családjukban, márpedig ha így van, akkor szeretnének ők is állni a másik oldalon, kipróbálni, milyen az. Mindezt erősítheti az is, hogy azok, akik a bántalmazást elkövetik, az iskolában feltételezhetően sikertelenek, miközben szeretnének kitűnni valamivel ők is.

Ha erre a tanulásban, sportban nincs módjuk, kitűnnek hát másban, ebben a korban úgyis csak a társak véleménye számít, tőlük pedig könnyen begyűjthetik az elismeréseket. A bántalmazásról szóló videót pedig azért töltik fel az internetre, mert úgy érzik, aki nincs fenn a világhálón, az nem is létezik, márpedig, ha nem tudják közzétenni a tanulmányi versenyen elért győztes eredményeiket, akkor feltöltik a dimenzió másik végpontjaként tekinthető bántalmazásos videót. A következményekkel pedig nem számolnak, ha pedig mégis, azokat a következményeket lájkokban mérik.

Kiemelt képünkön: Valószínű, hogy a megalázásban részt vevő fiatalok maguk is éltek át megaláztatást, bántalmazást valamilyen formában

Kapcsolódó írásunk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/feljelentest-teszunk-megszolalt-a-megalazott-fiu-edesapja-video-5456453/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában