Kommentár

2021.11.04. 15:04

Itt a megoldás arra, hogy végre megépüljön a Szombathely és Balogunyom közötti bicikliút

Két eset lehetséges: vagy nem tudja a szombathelyi városvezetés, hogy mi a teendő akkor, ha egy képviselő által megszerzett és megítélt TOP-os pályázati összeg bármilyen okból utólag kevésnek bizonyul, vagy tudja, de politikai balhét akar csinálni – így kommentálta lapunknak Hende Csaba országgyűlési képviselő Horváth Attila alpolgármester szerdai, nagy port kavart sajtótájékoztatóját.

Vas Népe

Mint ismeretes, Horváth Attila alpolgármester szerdán a Halastó utca szélére hívta össze a helyi sajtó képviselőit.

Ott jelentette be: az időközben átépített vasúti átjáró miatt további hetvenmillió forint hiányzik a Szombathelyt Balogunyommal összekötő kerékpárút megépítéséhez. Egyúttal felszólította Hende Csaba országgyűlési képviselőt, szerezze meg ezt az összeget, majd hozzátette: ha neki nem sikerül, megteszi ezt majd április után Czeglédy Csaba. A sajtótájékoztatón megjelent Tarsoly Alfonz, a szomszédos település polgármestere is, aki megdöbbenve értesült a problémáról, és akivel az elmúlt időszakban érdemben egyszer sem egyeztetett a baloldali városvezetés. Az eseményekre a Fidesz szombathelyi frakciója közleményben reagált. Mint írták: „felszólítjuk Nemény Andrást: ne a szavakkal dobálózzanak, hanem tanuljanak meg várost vezetni! Vagy legalább segítséget kérni! Nem szégyen bevallani, ha valami nem megy. Nem akarásnak azonban nyögés a vége.”

Csütörtökön Hende Csabát, a térség országgyűlési képviselőjét is megkerestük az ügyben. – Két eset lehetséges: vagy nem tudja a szombathelyi városvezetés, hogy mi a teendő akkor, ha egy képviselő által megszerzett és megítélt TOP-os pályázati összeg bármilyen okból utólag kevésnek bizonyul, vagy tudja, de politikai balhét akar csinálni ahelyett, hogy megépítené a kerékpárutat, amely egyik legfontosabb vállalásom volt erre a négyéves ciklusra – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: Ilyen esetben ki kell írni a közbeszerzési eljárást, majd a pontos összeg megállapítása után, az alátámasztó dokumentumokkal együtt költségnövekmény-igényt kell benyújtani az irányító hatósághoz. A baloldali városvezetés ezt nem tette meg, helyette az út széléről kiabálnak, szerezzek még pénzt. Engem egyébként se telefonon, se személyesen, se írásban nem értesítettek a problémáról. Úgy tűnik, a meglévő pénzt sem tudják törvényesen elkölteni. Ez azt jelenti, hogy az a több mint háromezer ember, aki aláírásával követelte a kerékpárút megépítését petícióban, hoppon marad, Balogunyom pedig veszélyes helyzetbe kerül. Ha nem épül meg a szombathelyi rész, a már elkészült szakasz sem kap használatbavételi engedélyt, és vissza kell fizetniük a projektre elnyert pénzt.

Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke lapunk érdeklődésére elmondta: az elmúlt időszakban 64 esetben mintegy 1,3 milliárd forint értékben hagyott jóvá költségnövekmény-igényt az irányító hatóság Vas megyére vonatkozóan. Szólt arról is, a Vép és Szombathely közötti kerékpárút építése hasonló konstrukcióban folyik. – Száz százalék, hogy a megyét érintő rész elkészül, de ezek után felvesszük a kapcsolatot a szombathelyi önkormányzattal és utánanézünk, mi a helyzet a várost érintő szakasszal.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mi-lesz-veled-balogunyomi-kerekparut-5442350/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kerekparut-balogunyomtol-a-vasuti-atjaroig-4873081/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/pihenohely-bringasoknak-balogunyomban-5002057/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bovitik-a-vasi-kerekparut-halozatot-a-reszletekrol-kondora-balint-megyei-alelnokot-kerdeztuk-5111849/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában