Társasházak napja

2021.11.25. 14:00

Jobb megelőzni a bajt, ajánlott füst- és szén-monoxid-érzékelőt, poroltó készüléket tartani otthon

A társasházak napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mivel a fűtési szezonban megnő a lakástüzek száma is.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

Múlt héten az országban több halálos lakástűz volt; az elrettentő példák arra intenek, hogy odafigyeléssel ezek megelőzhetők.

Vas megyében az idén 387 esethez hívtak tűzoltókat, ebből 145 lakástűz volt, tizenegy ember sérült meg, és egy ember meghalt.

Lakatár Gábor tűzoltó alezredestől, megbízott igazgatóhelyettestől megtudtuk: Szombathelyen ma reggel 9 órától, Körmenden pénteken 10 órától, Sárváron csütörtökön 13–15, pénteken 9.30–11.30 között rendezik a társasházak konzultációs napját az online térben, amikor a kirendeltségek telefonon és e-mailben várják a lakók kérdéseit.

A fórum témái közé tartozik, hogy szerelhetnek-e rácsot a lakásuk előtt lévő közlekedő bejáratához, mire kell figyelni a dohányzással, nyílt láng használatával kapcsolatban, lehet-e bútort, egyéb tárgyat tárolni a lépcsőház folyosóján.

Görömbölyi Róbert tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelmi hatóság osztályvezetője egyebek között arról beszélt, hogy a lakásokban történő minden változtatásnak van tűzvédelmi szempontja, a homlokzati szigetelés felrakásától a nyílászárók cseréjéig; és hogy a tűzoltó készülék nem kötelező, de minden háztartásba ajánlott, ahogy a füst- és szén-monoxid-érzékelő is. Az e-autók töltését nem szabad otthon elvégezni a hosszabbító meghosszabbításával, mert a lakások villamos hálózatai erre nincsenek felkészítve. Jövőre kiemelt feladatuk lesz, hogy végigjárják a tűzoltóság számára kijelölt felvonulási területeket, hogy ne parkoljamak ott a lakók.

Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy amikorra kéményseprőt hívunk, ne legyen befűtve, hogy a szakember el tudja végezni a munkáját; az elöregedett elektromos vezetékek cseréjét pedig bízzuk villanyszerelőre. Az adventi koszorúkat tűzálló alátétre kell helyezni, ha gyertyákat akarunk gyújtani rajta. Sütés-főzéskor pedig a felhevült olajra nem szabad vizet önteni, csak tegyünk rá nagy fedőt.

Kiemelt képünkön: Azt is elmondják, miért ne hagyjunk bútorokat a társasházi folyosókon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában