Szent Márton-nap

2021.11.12. 20:39

Szent Márton-ünnep vesperással, lampionos felvonulással – fotók

Pénteken este 17 órakor vesperással kezdődött a Székesegyházban a Szent Márton-ünnep. A hagyományos esti ájtatosságot a világhálón élőben is közvetítették. Ezt a lampionos felvonulás követte a Székesegyháztól a Szent Márton-templomig. Az egyházmegye védőszentjének, Savaria szülöttjének tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést hagyományosan, az édesanyját megkeresztelő Mártont ábrázoló szobornál tartották. Szombaton 10 órakor püspöki szentmisével folytatódik az ünnep.

Gyöngyössy Péter

A péntek esti vesperás különlegessége volt, hogy nemcsak dr. Székely János, szombathelyi megyés püspök, vett részt rajta, hanem Marton Zsolt váci megyéspüspök is. Ő mondta a prédikációt is. Ebben Szent Márton kapcsán a jó pásztor, a szeretett vezető, az elöljáró személyéről elmélkedett.

A vezető az, aki gondját viseli a rábízottaknak, legyen az egy munkahely, a család vagy egy templom hívő közössége.

A hagyományos lampionos felvonulás idén is hosszan kígyózott a Székesegyháztól a Szent Márton-templomig. A menet élén Márton korára utalva, a római légió katonáit megidéző fáklyás hagyományőrzők meneteltek. A menetben találkoztunk a Szent Márton Cserkészcsapat fiataljaival, de a Szalézi Oratórium közösségével is. A Zrinyi Ilona Általános iskola kis hittanosai maguk készítette lampionokkal vonultak. Sokan útközben mécsesekkel, gyertyákkal csatlakoztak a menethez.

 

Az egyházmegye védőszentjének, Savaria szülöttjének tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést az édesanyját megkeresztelő Mártont ábrázoló szobornál tartották. Közreműködött a székesfehérvári katonai zenekar és a Szent Márton Városi Kórus Horváth Imre karnagy vezetésével. Marton Zsolt váci megyés püspök ünnepi beszédében először a zsivajgó lampionos gyerekhadhoz szólt. Felidézte Márton korát, aki az akkori törvények szerint köteles volt tribunus apja nyomán katonának állni. De már katonaként is többször tanúságot tett keresztény hitéről. A püspök hangsúlyozta, hogy mindennapjainkban is nagyon fontos a hitelesség.

Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi áldozatokat is szedő koronavírus-járvány kapcsán arról beszélt, hogy a segítésnek kell minden tettünket áthatnia és ebben Szent Márton városának élen kell járnia.

Szombaton 10 órakor püspöki szentmisével folytatódik az ünnep.

Ezek is érdekelhetik