Szent Márton-nap

2021.11.12. 20:39

Szent Márton-ünnep vesperással, lampionos felvonulással – fotók

Pénteken este 17 órakor vesperással kezdődött a Székesegyházban a Szent Márton-ünnep. A hagyományos esti ájtatosságot a világhálón élőben is közvetítették. Ezt a lampionos felvonulás követte a Székesegyháztól a Szent Márton-templomig. Az egyházmegye védőszentjének, Savaria szülöttjének tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést hagyományosan, az édesanyját megkeresztelő Mártont ábrázoló szobornál tartották. Szombaton 10 órakor püspöki szentmisével folytatódik az ünnep.

Gyöngyössy Péter

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A péntek esti vesperás különlegessége volt, hogy nemcsak dr. Székely János, szombathelyi megyés püspök, vett részt rajta, hanem Marton Zsolt váci megyéspüspök is. Ő mondta a prédikációt is. Ebben Szent Márton kapcsán a jó pásztor, a szeretett vezető, az elöljáró személyéről elmélkedett.

A vezető az, aki gondját viseli a rábízottaknak, legyen az egy munkahely, a család vagy egy templom hívő közössége.

A hagyományos lampionos felvonulás idén is hosszan kígyózott a Székesegyháztól a Szent Márton-templomig. A menet élén Márton korára utalva, a római légió katonáit megidéző fáklyás hagyományőrzők meneteltek. A menetben találkoztunk a Szent Márton Cserkészcsapat fiataljaival, de a Szalézi Oratórium közösségével is. A Zrinyi Ilona Általános iskola kis hittanosai maguk készítette lampionokkal vonultak. Sokan útközben mécsesekkel, gyertyákkal csatlakoztak a menethez.

 

Az egyházmegye védőszentjének, Savaria szülöttjének tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezést az édesanyját megkeresztelő Mártont ábrázoló szobornál tartották. Közreműködött a székesfehérvári katonai zenekar és a Szent Márton Városi Kórus Horváth Imre karnagy vezetésével. Marton Zsolt váci megyés püspök ünnepi beszédében először a zsivajgó lampionos gyerekhadhoz szólt. Felidézte Márton korát, aki az akkori törvények szerint köteles volt tribunus apja nyomán katonának állni. De már katonaként is többször tanúságot tett keresztény hitéről. A püspök hangsúlyozta, hogy mindennapjainkban is nagyon fontos a hitelesség.

Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi áldozatokat is szedő koronavírus-járvány kapcsán arról beszélt, hogy a segítésnek kell minden tettünket áthatnia és ebben Szent Márton városának élen kell járnia.

Szombaton 10 órakor püspöki szentmisével folytatódik az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában