Programajánló

2021.12.03. 16:00

A nagy hétvégi programajánló – Az apró vonatok ismét robognak

Ismét jobbál jobb programokat kínálunk!

vn

Fotó: VN/Szombathelyi Vasútmodellező Egyesület

Koncert

Szombathely December 3-án, pénteken ér a Fő térre a Petőfi Adventi Karaván. 13.45-kor a Lee Olivér duó, 15.30-kor a Kollár-Klemencz Kamara Trió, 17.15-kor a Makám, 19 órakor a Kaláka ad koncertet.

Végállomás Klub: december 3-án 19.30-tól színpadra lép a Leander Kills. A hangulat fokozásáról a Plasticocean gondoskodik. December 4-én (szombat) 19 órától a legendás Lord zenekar ad koncertet. Vendégük a Hollywood.

Agora Művelődési és Sportház: december 8-án (szerda) 20 órakor Premecz–Badics–Zádor Trió.

Kőszeg A Jézus Szíve-templomban december 5-én, vasárnap 16 órakor az Angelica Leánykar ad adventi-karácsonyi koncertet. Vezényel: Gráf Zsuzsanna Liszt-, Bartók- és Pásztory-díjas karnagy, aki Magyarország Érdemes művésze, Kőszeg város díszpolgára.

Az apró vonatok ismét robognak

Az Agora Művelődési és Sportházban december 4-étől 7-éig vasútmodellező-kiállítás lesz látványos terepasztalokkal, bemutatókkal, makettépítéssel.

A kiállítás megtekinthető szombaton és vasárnap 9-től 18 óráig; hétfőn és kedden 10-től 18 óráig. A Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület e nagy múltú rendezvényét immáron 28. alkalommal teljesen új helyszínen, a sportház színháztermében tartja meg. A kiállítás gerincét a 23 éve aprólékos kézimunkával épülő terepasztalrendszer alkotja. Megtalálható itt vontatási telep – tolópados elemmel kiegészítve –, állomás, viadukt, hidak, alagutak és más látványosságok. A folyamatos vasútforgalmat tíz szerelvény biztosítja.

Ennek a rendszernek a szerves részét képezi Kőszeg állomás korhű és mérethelyes HO méretarányú 1:87 kicsinyítésű modellje, nyílt vonali elemekkel, valamint a hozzá kapcsolódó tároló állomással együtt, amely a kőszegi vonatforgalmat hivatott kiszolgálni. A nagy kiállítótérnek köszönhetően lehetőség nyílik látványos és gazdag vonatforgalom bemutatására.

Így a „nagy rendszer” mellett, ahol automata üzemmódban követik egymást a szerelvények, a Szent László állomás–Kőszeg–Szombathely tárolót összekötő nyílt vonalon pedig kézi vezérléssel mutatják be életszerű formában a vasútforgalmat. A kiállítást gazdagítja az egyik egyesületi tag N-es 1:160 méretarányú modul terepasztala, valamint egy vendégkiállító munkája, aki Kisrákosról érkezett, és az erdei kisvasútként ismert járművek 1:10 kicsinyített modelljeit hozta el látványos kiegészítő elemekkel.

A gyermekek részére kialakítanak egy alkotósarkot, ahol kedvüknek megfelelően irányíthatják a kerti vasút méretű járműveket, valamint vasút témájú képeket színezhetnek, vághatnak ki, ragaszthatnak.

Színház

Szombathely Az MMIK Mesebolt Bábszínház kamaratermében december 5-én, vasárnap 10 órakor Papírvarázs, pöttömszínházi matiné lesz, amelyre négyéves korig várják a gyermekeket. Játssza Gyurkovics Zsófia és Kovács Bálint.

A Weöres Sándor Színházban december 7-én, kedden 15 órakor Az ajándék című ifjúsági előadást láthatja a közönség.

Rendezvény

Szombathely A Fő tér forgatagában érdemes forralt borozgatva élvezni a karácsonyváró hangulatot. December 4-én, szombaton a Fő téri színpadon láthatjuk 17 órától a Meggie–Domby Berti formációt, 18 órától Ludovicus-minikoncert lesz. 19 órától a Daniel Speer Band játszik, 20 órától az Advent Local Stars. December 5-én, vasárnap 17 órától 17.45-ig játszik a Dorkacoustic, 18-tól 18.45-ig a Radiogram, 19 órától 19.45-ig a Gargantua, 20-tól 21 óráig a Kugler zenekar.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 4. emeleti előadóterében december 3-án, pénteken 17 órától Horváth Imre tart komolyzenei előadást az Ezt látni és hallani kell! sorozatban Hívnak a hangok – lelked szeretetére címmel. Felejthetetlen zenei kincsekkel idézi fel az advent és a karácsony misztériumát, a várakozás varázsát és a szenteste beteljesedett csodáját. Az ünnepi szeretet zenei kibontakozása – a születés titokzatosságától, a pásztorok énekén át, Bach zenéjéig – megtisztulást adhat az emberi léleknek. A belépés ingyenes, a maszk használata a Berzsenyi Dániel Könyvtár tereiben kötelező.

Az Agora Művelődési és Sportházban december 4-én, szombaton 9-től 12 óráig a kézműveskuckóban toboz­angyalokat lehet készíteni. 5-én, vasárnap 15-től 19 óráig mikuláskuckó, 7-én, kedden 9.15-kor Aréna óvodanap lesz. 7-én, kedden 14.30-tól a Világjárók klubban Utazás a kakukkos órák földjén címmel dr. Kúti Zsuzsanna mesél az élményeiről. December 9-én, csütörtökön 19 órakor Savaria Slam Poetry.

Kőszeg December 4-én, szombaton 13 órától a Jurisics téren adventi kézművesvásár lesz, és kórusok lépnek fel a várban. 17.30-kor a gyertyagyújtásnál az evangélikus egyházközség működik közre, illetve Kőszeg Város Fúvószenekarának tagjai és versmondó diákok.

Bük A Büki Művelődési és Sportközpont Atriumban december 5-én, vasárnap 15.30-kor a Poppies Énekegyüttes lép fel, 16.30-kor a Répcementi Férfikar. 14 órától 18 óráig tart az adventi vásár, 15-től 17.30 óráig a karácsonyváró játszóház. A gyertyagyújtást 17.30-kor rendezik.

Körmend A Piac téren (IV. Béla király u.) december 4-én, szombaton 17 órakor lesz a második adventi gyertyagyújtás Belencsák István alpolgármesterrel. 17.15-től az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola gyermekei adnak műsort, 17.30-kor a Koprive tamburazenekar. 19 órakor érkezik a Mikulás ajándékokkal. 19.30-kor Skrapits Erik lép színpadra.

Kiállítás

Szombathely A Smidt Múzeumban december 8-án, szerdán 16 órakor 250 éves a szombathelyi középfokú oktatás címmel tartanak ünnepi megemlékezést és nyitnak kamarakiállítást.

A Szombathelyi Képtárban december 9-én, csütörtökön 17 órakor 30 éves a Rumi Rajki Műpártoló Kör címmel nyílik kiállítás, amely bemutatja a tagok három évtizedes tevékenységét. A kör célja visszahozni a feledésből Rumi Rajki István és más, méltatlanul mellőzött vasi művészek életművét, segíteni a kortárs alkotók pályájának kibontakozását. A jubileum alkalmából rendezett kiállításon az egyesület történetét felidéző dokumentumok mellett műalkotások is láthatók lesznek 2022. január 23-áig.

A Savaria Múzeum keddtől vasárnapig 10–18 óráig látogatható. Állandó kiállítások: Változó kultúrák a változó tájban. Savaria – római város a Borostyánkő úton. Vas megye és Sabaria a népvándorlás- és középkorban. Vadászat – közel a természethez. A kiállítás 2022 márciusáig látogatható.

A Smidt Múzeum keddtől szombatig 10–17 óra között tart nyitva. Számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék látható: bútorok, festmények, üvegek, porcelánok, ötvösművek, hangszerek, kéziratok, viselettörténeti anyag.

Az Iseum keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig látogatható. A templom egykori oszlopcsarnokai helyén kialakított, a 21. század igényeinek megfelelő tágas terekben látható az Isis savariai otthona című izgalmas kiállítás, amely az Iseumban talált leletek mellett az antik ember mindennapjait átszövő magán- és hivatalos vallásosság emlékeit interaktív formában tárja a látogatók elé.

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szily J. u. 1.) jelenleg a Könyvtárőrök, papkönyvtárosok – A 230 éves egyházmegyei könyvtár történetének meghatározó személyiségei című kiállítás látható.

Az Agora Savaria Filmszínházban Szeretet – Szerelem címmel tekinthető meg a vasi amatőr alkotók tárlata december 31-éig. Kiállítók: Tárczy Orsolya, Kőműves Kata, Kovács Apollónia, Gálos Annamária, Orbán János, Iszakné Marika, Hollósy-Czetter Andrea, Poócza Hanna, Kocsis Tóth Ildikó, Novák Ildikó, Vadász Viktória, Horváth Zoltán, Horváth Erika.

Kőszeg A Jurisics-vár keddtől vasárnapig, 10-től 17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka.

Vasvár A Helytörténeti Múzeum keddtől péntekig 10–18, szombat–vasárnap 14–18 óráig látogatható.

Sárvár A Nádasdy Ferenc Múzeum keddtől vasárnapig 9–17 óra között tart nyitva. Itt látható Magyarország egyetlen huszárkiállítása, amely a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlék­anyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem egyenruháit, fegyvereit.

Körmend A kastély főépületében látható a Körmend és a Batthyányak évszázadai és a Cipőtörténeti Gyűjtemény keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Kiemelt képünkön: A kis vonatok nem csak gyerekek örömére járnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában