Pezsgő koncert újévköszöntőve

2021.12.27. 07:00

A szimfonikusokkal kétszer szilveszterezhetünk: Strauss mellé dél-amerikai zenék

A Bartók Teremben két szilveszteri koncertet ad a Savaria Szimfonikus Zenekar december 29-én és 30-án 19 órától. Az együttes izgalmas, változatos műsorral készül az óév búcsúztatására, amelynek értékelését kértük Kiss Barna igazgatótól.

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

A 2021-es esztendő zenekari munka szempontjából három részre osztódott. Januártól áprilisig a négy fal között dolgoztak mikrofonokkal, kibővített színpadon, és online közvetítették a koncerteket a Bartók Teremből a virtuális térbe. 

 

– Ez az időszak nem volt vidám, hiszen a közönség az éltető elemünk – idézte fel Kiss Barna. – Éppen ezért nagy örömünkre szolgált, amikor áprilisban újra megnyílhattak az ajtók, és beléphettek hozzánk a koncertlátogatók, kölcsönös öröm volt a találkozás. Ez az öröm azóta is jelen van, és reméljük, már nem kerül újra veszélybe a személyes kapcsolat. 

 

Idén nyáron kicsit kevesebbet vállaltak, mint 2020-ban, de nagyszerű fellépéseik voltak. Így a szabadtéri rendezvények országos nyitásakor a kőszegi koncert (amelyre Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke és a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója kérte fel a szombathelyi szimfonikusokat, jelezve, hogy Kőszeg is igényt tart a zenekarra), vagy az augusztusi szimfonikus hangverseny Pejcsik Péterrel, amely a Magyar könnyűzenei arcképcsarnok címet viselte. 

 

– Augusztusban végig kellett gondolnunk, hogy a bérletes szezont miként tudjuk működtetni – mondta Kiss Barna. – Még nem tudhattuk, milyen módon tudunk koncertezni. Hagyományosan tíz-tizenegy koncertből áll egy évad, amit most szétbontottunk öt-öt hangversenyre, őszi és tavaszi bérletre, plusz kialakítottuk az Ünnepek bérletet, amelyben a jeles napokhoz kapcsolódóan adunk koncerteket. Már az Ünnepekből is megvolt három koncert. Olyan karmesterekkel dolgozhattunk együtt, mint Dobszay Péter, Cser Ádám, Thomas Kornél és Kovács János. Örömünkre szolgált, hogy hosszú idő után ismét tudtunk külföldre menni, Olaszországban, Ausztriában és Horvátországban is fellépett a zenekar. Érkeztek hozzánk vendégművészek, jöttek például Angliából, Olaszországból is. Mindez azt jelenti, hogy a zenekar életében visszaállt a járvány előtti állapot. Ismét eljöttek hozzánk a legkisebbek: az öt-tíz évesek a Zenemanó sorozatban októberben és decemberben két koncertet hallgathattak meg az Ifjúsági bérletben. 

 

Fontos volt novemberben a Symphonia Hungarica Karmester Kollégiuma félév­záró koncertje Szombathelyen a szimfonikusok aktív közreműködésével, majd a budapesti Vigadóban. A karmesterkurzust Hamar Zsolt művészeti igazgató irányította, akivel a zenekar régóta jó kapcsolatot ápol. A közelmúltban, december 18-án karácsonyi koncertet adtak, ahol két fantasztikus énekes, egy művész házaspár lépett fel: Kriszta Kinga és Horváth István a Magyar Állami Operaház művészei. Puccini Bohéméletéből énekeltek áriákat, és egy karácsonyi dallamokat feldolgozó kortárs szvit ősbemutatója volt. Ezt a koncertet másnap a Baranya megyei Véménden is bemutatták, amely Horváth István szülőfaluja. A helyiek úgy értékelték: csoda, hogy egy ilyen szimfonikus zenekar eljön koncertezni egy kicsike településre, és fantasztikusat muzsikál nekik. 

 

Hatalmas szeretetcsomagot kaptunk – emelte ki Kiss Barna igazgató –, ez megerősített minket abban, hogy miért is, ezért dolgozunk. Az év zárásaként december 29-én és 30-án 19 órától találkozhatnak velünk a zeneszeretők a Bartók Teremben, Thomas Kornél vezényel, a szólista Meláth Andrea operaénekes lesz. Különleges programot kínálunk: az óévbúcsúztató vagy újévi muzsikáláshoz tartozó Strauss-zenéket ezúttal spanyol és dél-amerikai muzsikával ötvözzük. 

 

A Savaria Szimfonikus Zenekar azt is szem előtt tartja, hogy alkalmanként más földrészekről is hangozzanak el zenék Szombathelyen is. Színes, izgalmas válogatás a műsor, pezsgő hangulatú koncertre lehet számítani. Nem marad el a pezsgős koccintás és az újévi köszöntő sem. Mindenkit szeretettel várnak!

 

Kiemelt képünkön: Thomas Kornél vezényli a zenekart a szilveszteri koncerten is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában