Idősellátás

2021.12.03. 07:00

Az idősek érdekében – Bizalmi munkatársakat képeztek az evangélikusok

Mintegy húsz bizalmi munkatárs képzése fejeződött be egy osztrák–magyar határon átnyúló projektben. A pályázat egyik konzorciumi tagja a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, céljuk az idősellátás színvonalának további emelése.

Cseh-Egyed Bernadett

20211202 Huftlesz Mihály, Pomeisl György bizalmi munkatárs, Szombathelyi Evagélikus Egyház határon átnyuló projekt nyitója, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A koronavírus-járvány erősen rányomta bélyegét a szociális ágazatra, nehéz időszakon vannak túl annak szereplői. Bár a személyes kapcsolatok, kontaktusok lecsökkentek, az idősek talán még nagyobb figyelemre vágynak, mint korábban.

A két magyar és három osztrák partner összefogásával megvalósuló, határon átnyúló projekt éppen ebben segíti – erről beszélt köszöntőjében Hutflesz Mihály, a szombathelyi partner vezetője. Mintegy húsz bizalmi munkatársat képeztek ki az elmúlt időszakban, volt, aki személyesen, a többiek jelképesen vehették át az ezt igazoló oklevelet a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Vass Szilárd, a szombathelyi partner projektmenedzsere elmondta, nem az önkormányzat által egyébként is elvégzett kötelező feladatokat vállalják át, hanem az idősek életminőségének javításához akarnak hozzájárulni például közösségi programok és kirándulások szervezésével. Hozzátette: a bizalmi munkatársak képzése egy mintaprojektben lezárult, a következő időszak feladata egy, ezt a feladatot ellátó hálózat kiépítése lesz. A sajtótájékoztatón elhangzott: a bizalmi munkatársak képzését coach, tréner is segítette, hiszen fontos volt, hogy megértsék: érzékeny célcsoportról van szó, akikkel bizonyos esetekben az elmúlásról és a hoszszú távú feladatokról is beszélni kell.

A projekt lehetőséget biztosított számítógépes eszközök beszerzésére és egy online felület létrehozására is – ez nagyban megkönnyítette az internetes platformon való találkozást a pandémia idején. A szervezők azt remélik, tavasszal pótolják a személyes programokat. Idő ugyanis még van rá, a projekt hivatalosan 2022 októberében zárul.

Kiemelt képünkön: Huftlesz Mihály és Pomeisl György bizalmi munkatárs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában