Karácsonyi birodalom

2021.12.02. 07:00

Csillagporos udvar – Kurucz József az idén már fogad látogatókat – fotók

Kurucz József maga alkotta karácsonyi birodalmában tavaly jártunk először. A nyugdíjas lakatos ünnep iránti rajongása változatlan. Múlt szombaton nyitott a decemberben csillagporossá váló balogunyomi Bem József utcai udvara.

Tóth Kata

20211126 Balogunyom Kurucz József nyugdíjas lakatosnak szenvedélye a szakmája, állandóan alkot, és különlegesen vonzódik karácsony ünnepéhez. Mindezek összeadódnak családi házuk kertjében, ahová téli mesevilágot és csodálatos karácsonyi fényeket álmodott. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az utcafront helyett hátulról közelítettünk a kertbe. A házigazda először a dupla boltívet mutatta, melynek vázát maga készítette: zöldre festett kovácsoltvas elemekből állította össze, ezzel is várja a látogatókat. Merthogy az idén bebocsátást is nyer, aki kíváncsi a mesevilágra.

 

A kert végéig a kerítés hoszszában színes égősor húzódik, hold világít a műhely falán, az tavaly a diófán kapott helyet. Harminc izzósorral, hóemberrel, virgácsos, embernagyságú Mikulással, lézerprojektorokkal bővült a látvány, miközben megmaradtak a régi elemek: az adventi koszorú, a betlehem a kisded Jézussal, Máriával, Szent Józseffel, a pásztorokkal és a napkeleti bölcsekkel. Újdonságként világító műcseresznyefát, LED-es jégcsapfényeket láttunk az ereszen, a kerti kiülőben nyolc „kibelezett” televíziót sorban egymás mellett mézeskalács házikóval, békebeli karácsonyi városkával, jégen csúszkáló gyerekekkel berendezve.

A tévék között egy használaton kívüli asztali gép, előtte 21. századi Mikulás ül, aki számítógépen fogadja a kívánságokat, és a játékokat azon keresztül továbbítja. Az előkert felé haladva gömbfények, fűben ülő nyuszik, kutyák, róka, egy szánkózó kislány, akinek a szánját rénszarvas húzza. Egy hóember pocakjában lézerprojektorral trónol. A ház frontján, a bejáratnál Mikulás és segítő angyalkája őrködnek. Kurucz József szeptember végén fogott bele „az építkezésbe” családi segítséggel.

Október közepén kicsit félretette a munkát. Akkor a másik hobbiját vette elő: töklámpásokat készített november 1-jére – annak is a csodájára jártak sokan. Most az adventben naponta 16.30-tól bárki megnézheti a fénybe borult kertet.

Kiemelt képünkön: A 21. századi Mikulás számítógépen fogadja a kívánságokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában