Elismerés

2021.12.03. 07:00

Mátis Barna a Rauscher-díjas

25. évfordulóját ünnepli a Vas Megyei Építész Kamara. A víztoronyban rendezett ünnepségen tegnap bemutatták jubileumi kiadványukat, és a Rauscher Miksa-díj is gazdára talált.

Tóth Kata

„Legyen tanult ember, tudjon rajzolni, legyen képzett a geometriában, ismerje jól a történelmet, szorgalmasan hallgassa a filozófusokat, értsen a zenéhez, ne legyen járatlan az orvoslásban, ismerje a jogászok érvelését, értsen a csillagászathoz” – Harangozó Bertalan kormánymegbízott a római építész, hadmérnök Vitruviust idézte köszöntőjében, majd Hefele Menyhértet hozta példaként, akit Szily János hívott Szombathelyre a püspöki székhely kiépítésére.

Mindkét korban nagy kihívások elé néztek az építészek, kompromisszumokat kellett kötniük, ahogy ma is. A lényeg, hogy jó lelkiismerettel, szakmai méltóságukat megőrizve tegyék mindezt, hangsúlyozta. A Miniszterelnökség támogatta a kiadvány megjelenését, amelyet dr. Hajnóczy Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke mutatott be a jelenlévőknek. 1996 őszén alakultak a megyei kamarák – beszélt szerveződésük körülményeiről.

Mint mondta, a könyv az elmúlt negyedszázad látlelete, az utókornak pedig megmutatja, hol tartott éppen a vasi építészkamara. A szervezet alapította a Rauscher Miksa-díjat, amelyet minden évben olyan kollégának adományoznak, aki az épített környezet védelméért értékes munkát végez.

Az idei kitüntetett Mátis Barna okleveles építészmérnök. A megújult víztoronyba költözött és decemberig 19-ig látogatható a Vasi Építész Biennálé 2020 kiállítás anyaga.

Kiemelt képünkön: Harangozó Bertalan, Mátis Barna, Ábrahám Ferenc

Ezek is érdekelhetik