Karácsony

2021.12.21. 15:57

Minden, ami szem-szájnak ingere - Újra megrendezték az adventi vásárt Szombathelyen - fotók

A járvány miatt egy év kihagyás után lehetett újra a Fő téren adventi vásár. Az árusok örülnek, hogy dolgozhatnak, bár a többség a két évvel ezelőttihez képest kisebb forgalomról számolt be. A gyerekek örülnek a körhintának és a rénszarvasos szánkónak. Jól fogy a lángos és a sült kolbász, gőzölgő italokból sincs hiány.

Gyöngyössy Péter

A rénszarvasos szánkónál Karácsony Kolos, Karácsony-Litkei Virág és a gyerekek, Ambrus és Sebestyén

Fotó: © Cseh Gábor

Bár még van hátra néhány nap az idei adventből, lassan múlt időbe tehetjük, hogy az idén sikeresen megvalósult Szombathelyen a Fő téri adventi vásár. Tóth László, aki puncsot, forralt bort, krampampulit, forró csokit és még számos finomságot árul a vásárban, elmondja, nagy dolog, hogy végigcsinálhatják a vásárt. Kicsit tartottak tőle, hogy Ausztriához hasonlóan nálunk is berekesztik. A két évvel ezelőttihez képest van ugyan némi visszaesés a forgalomban, de örül, hogy nyugodtan dolgozhatnak. 

 

Bacsó András 14. alkalommal vásározza végig az adventet Szombathelyen. A Balaton mellől, Vonyarcvashegy környékéről érkezett a csapat. Mindent lehet náluk kapni, ami szem-szájnak ingere. A teát szép abroncsos cserépfazékból mérik, de lángost, kolbászt, hurkát, saslikot és gőzgombócot is árulnak. Az idén a göcseji pálinkák sorában újdonság a tüskés körte. Pávolics Márta és Molnár Bálint sem panaszkodik az idei forgalomra, karácsonyi díszeket árulnak. Az idén legtöbben a rosegold, azaz a fényes rózsaszín díszeket viszik, de a klasszikus arany, ezüst és fehér gömbök is jól fogynak. Sokan keresik a diorámákat és az üvegdíszeket. A rénszarvasos szánkón sokan fotózkodnak. 

 

Ottjártunkkor Karácsony Kolos és családja használta ki éppen az üresedést. A gyerekek, Sebestyén és Ambrus többször is megmásszák a szánkót.

 

 Karácsony-Litkei Virág elmondja, hogy ő szívesebben látna a vásárban több egyedi, kézműves terméket, több fából, agyagból, gyapjúból készült árut a sok műanyag helyett. 

 

 

 

Barna Zsolt Tiszafüredről hozta el a családi vállalkozás termékeit. Szép, festett fadobozokat, táblaképeket, természetes anyagokból készült díszeket, madártetetőket, kosarakat árul. A kukoricatorzsákból készült betlehem különösen jól sikerült. Elmondja, a tavalyelőttihez képest kisebb a vásárlási kedv, sokan rászoktak az online rendelésre. Most inkább az olcsóbb apróbb ajándékokat vásárolják. Az egyik ruhás pavilonnál megtudjuk, az idén az usanka a sláger, de kesztyűt is sokan vásárolnak. Az eladóhölgy határozottan állítja, hogy az idén jobb a forgalma, mint két éve. 

 

Varga Katalin szombathelyi vállalkozó pulóvereket, sálakat sapkákat, kesztyűket árul. A család negyven éve foglalkozik ruhakereskedelemmel. Kérdésünkre elmondja, már a készlet kialakítása sem volt könnyű, mert több beszállító tönkrement, és a bizonytalan helyzet miatt a nagykereskedő cégek is visszafogták a kínálatot. Nála nagyon érződik az idősebb korosztály elmaradása. Az idén mintegy harminc százalékkal kisebb a forgalma, mint a korábbi években. A fürjtojás viszont egyre népszerűbb. 

 

Farkas Dániel minden nap Zalából, Alibánfáról hozza a fürjtojástermékeket. Mintegy hatszáz fürjet nevelnek. A főtt, füstölt, pácolt, olívaolajba rakott fürjtojást négy éve árulja a szombathelyi adventi vásáron. Egyre többen keresik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában