Szombathelyről indult a pályája

2021.12.28. 08:00

Zene a jövőért – a szombathelyi születésű Batyi Róbert karmesterrel beszélgettünk

Batyi Róbert szombathelyi születésű zenész, karmester, a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar alapítója, akinek a pandémia „kicsit” más irányba terelte a pályáját: egy hónapja a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozik. Zenészként, sajtó- és kommunikációs munkatársként, kormánytanácsosként is a romaügy mellett áll.

Tóth Kata

Batyi Róbert: „A zenélést nem hagyom abba, mindig része marad az életemnek, de most más pályán indultam el”

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Bár a családja ide köti, és a mai napig hetente többször megfordul Szombathelyen, Batyi Róbert élete, pályája évtizedekkel ezelőtt elszakadt a megyeszékhelytől. Gyerekkori emlékei közül, amelyek a zenélés felé terelték, Ujhelyi Péter nevét említi: ő volt a trombitatanára, hitt a tehetségében, mindig biztatta. Művészeti szakközépiskolába már Pécsre járt – trombita szakon kezdett, nagybőgőre váltott. A Pécsi Zeneművészeti Főiskolán zenetanárként és kamaraművészként végzett. 

 

Párhuzamosan nappali tagozaton járt a grazi zeneakadémiára, ott is diplomát szerzett. Münchenbe vezetett az útja. Nem sokkal később Wolfgang Güttler világhírű bőgőművész, akinél korábban mesterkurzuson járt, hívta játszani Karlsruhéba. Mesterdiplomát már az ottani Zeneművészeti Egyetemen szerzett. Güttler professzor ismertette össze Justus Frantz, Hamburgban élő nagynevű zongoraművész-karmesterrel, aki személyi asszisztensét találta meg a magyar fiatalban. Róbert emellett a Leonard Bernsein által alapított Philharmonie der Nationen zenekarban zenélt és koncertszervezői tapasztalatokat is bőven szerzett. Számos országban tevékenykedett nemzetközi fesztiválokon, mint Ausztria, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, Norvégia, Oroszország, Törökország, Izrael és Kína. 

 

Tizenhárom év németországi tartózkodás után költözött vissza Magyarországra. 2010-ben kinevezték a Zene a Jövőért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnökévé. Hat évvel később alapította meg a SziRom Szimfonikus Roma Zenekart, hogy hosszú távon adjon esélyt, munkalehetőséget roma zenészeknek, komolyzenei tanulmányokat folytató hallgatóknak. A SziRom megalakulása óta több száz koncertet adott. Csak ízelítőül: játszottak a szegedi dómban és a Vatikánban, nemzetközi roma napokon, V4-koncerten, Hamburgban pedig egy békekoncerten Justus Frantz vezényletével előadták Orff Carmina Buranáját, 2018–19-ben Róbert a zenekarával a világot járta, telt házas koncerteket adtak. A világjárvány aztán fenekestül felforgatta az életüket. 

 

– A SziRom zenekarral 28 állomásos koncertturnénk volt Kínában, a világsiker ugródeszkájához értünk. Felkérést kaptunk Franciaországból egy 89 fellépésből álló turnéra stadionokba. A Covid berobbanása után viszont kénytelenek voltunk más elfoglaltság után nézni. Mint amikor az ember autóval halad, hirtelen köd lesz, és bár tudja, merre kell menni, mégse látja maga előtt az utat. Az online koncertekből nem tudtunk megélni. Én a Budapesti Rendőr-főkapitányságon kaptam lehetőséget. Majd az országos lefedettségű Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Vas Megyei Területi Kirendeltségén helyezkedtem el, visszaköltöztem Szombathelyre. 

 

A Belügyminisztériumban a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságon december 1-jén kezdtem dolgozni. Ugyanúgy a romaügy mellett maradtam, de hiszem, hogy szélesebb körben tudunk segíteni, a teljes roma társadalom felkarolásán, felemelésén dolgozni. Feladatunk a cigányság mellett a hátrányos térségekben élők, az alacsony iskolai végzettségük és az egészségi állapotuk miatt nehezen foglalkoztathatók életkörülményein, helyzetén javítani, integrációjukat elősegíteni. A zenélés mindig része marad az életemnek, de most más pályán indultam el. Batyi Róbert 2019-ben állami kitüntetést, Nemzetiségekért-díjat vehetett át, mint olyan személy, aki a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végez. 2019 óta a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa: dokumentumfilmet készít a magyarországi zenészcigány-dinasztiákról; arról, hogyan jutottak el a verbunkostól a klasszikus zenéig. A film alapját a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar adja, amellyel CD-t is szeretne megjelentetni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában