Önkormányzat

2022.01.15. 07:00

Adót emelne a baloldali városvezetés

Nem ért egyet a kormány adócsökkentő politikájával Horváth Attila költségvetésért is felelős alpolgármester – ez derült ki a baloldali városvezetés szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

Vn

Horváth Attila szerint „büntetés” az adócsökkentés

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

– Én már ott tartok, hogy nem kérek semmilyen segítséget a kormánytól. Nekem bőven elég, ha nem bünteti a várost: ha nem akar egyszázalékos adócsökkentést kiírni, amivel 1,2 milliárd forintot von el minden egyes szombathelyitől – fogalmazott Horváth Attila az iparűzési adó kis- és középvállalkozók számára adott mérséklése kapcsán. 

 

Az alpolgármester nemcsak ezt a kormánydöntést kifogásolta, hanem azt is, hogy az önkormányzat nem emelhet adókat. Mindezt annak kapcsán hangsúlyozta, hogy a baloldali városvezetés 2021-től megemelte volna az ezer négyzetméternél nagyobb ingatlanokra vonatkozó építményadót, ám az időközben életbe lépő kormányhatározat miatt az erre vonatkozó döntést vissza kellett vonniuk. Az ebből fakadóan elmaradt városi adóbevételt már többször szóvá tette Horváth Attila.

 

 Az alpolgármester mindezt annak kapcsán mondta el, hogy szerinte „rosszul alakult” a város iparűzésiadó-bevétele: mintegy 8,2-8,4 milliárd forint folyt be. A 2022. évi költségvetés tervezésekor ezért sem látja úgy, hogy elég forrást tudnának például út- és járdafelújításokra fordítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában