Csaknem 200-an dolgoztak itt

2022.01.02. 20:00

Autót, irodagépet, órát javítottak a szombathelyi Rumi úton

Impozáns épület tűnt fel 40 évvel ezelőtt Szombathelyen a Rumi úton, a Halászcsárda mellett. Éveken át tartó előkészületek eredményeként, a szövetkezet fennállásának harmadik évtizedére készült el a szombathelyi Műszer­ipari Javító Szövetkezet új üzemháza.

VN

Csaknem 200-an dolgoztak a Műszeripari Javító Szövetkezet új üzemházában a Rumi úton 1981 decemberében

Fotó: VN-archív

A 24 millió forintos beruházást igénylő fejlesztés terveit a VASITERV mérnökei készítették. A kivitelező pedig a VASÉP volt. Kazánbővítéssel kezdődött az építkezés, amelyet a Lakmetall szakemberei vállalták. Maga az üzemház másfél év alatt épült fel. 

A kölcsönös fejlesztési alapból nyolcmillió forintot fordítottak az építkezésre, a megye a ­szolgáltatásfejlesztési alapból hatmillió forintot adott. A Magyar Nemzeti Bank 5 millió 800 ezer forint hitelt nyújtott a lakossági és közületi szolgáltatást fejlesztő beruházáshoz. A költség többi részét a szövetkezet saját fejlesztési alapjából fedezte. 

A négyszintes épület alsó részén volt a szerelőcsarnok korszerű emelőkkel, vizsgáló­műszerekkel. Az épületben kapott helyet 1982 január végétől az irodagép-javító részleg is. Az év áprilisától járműalkatrészbolt nyílt az épület utcai részén. Öltöző, mosdó, tanácskozásra is alkalmas ebédlő is épült a dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítására. 

Ugyan 1982. január 3-ától bevezették az ötnapos munkahetet, de a gépjárműszervizben és a legfontosabb javítóhelyeken szombaton délig a lakosság rendelkezésére álltak. A fejlesztés ezzel még nem állt meg. 1982 első félévének végéig korszerűsítették és bővítették a régi üzemcsarnokot. Itt elsősorban karosszéria­javítást és autófényezést vállaltak. Új szolgáltatás volt az alváz- és üregvédelem. Erre az időre a létszámot is fokozatosan fejlesztették 160-ról 180-190-re. Az évi kapacitás 40 ezer órával nőtt és összesen évi 120 ezer óra lett. A régi irodák egy részét az órajavító részleg kapta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában