Színjátszás

2022.01.27. 15:00

Az édesanya a színpadon

Több mint harminc alkalommal vitték már színre a vasszécsenyi plébánia színjátszói Mindszenty József Az édesanya című írásának adaptációját. Merkli Ferenc plébános, teológiai tanár alkotását legutóbb a vépi művelődési ház közönsége láthatta.

Tóth Kata

Az első részben a boldog gyermekkor egyik jelenete

Forrás: Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Foto: CSG

A háromrészes színdarabot Merkli Ferenc vitte színre egyházközségi tagokkal, barátaival, a Brenner János Hittudományi Főiskola volt és jelenlegi hallgatóival. A dráma Mindszenty édesanyjával való kapcsolatát állítja középpontba. Ahogy a bevezetőben az atya elmondta: a rózsafüzér három szakasza szerint épült fel a darab. 

 

Az első, örvendetes rész Pehm József – a későbbi Mindszenty József – boldog, idilli gyermekkorát, ifjúkorát mutatja be; a második, dicsőséges részben lesz pap, püspök, majd bíboros, ez tehát a papi pályán való felemelkedését ábrázolja; a harmadik, fájdalmas részben megjelennek a börtönévek, a forradalom eseményei és a kiszabadulás. A koronavírus a társulatot sem kímélte: hárman is Covid-pozitívak lettek az előadás napjára. Így esett, hogy Merkli Ferenc vasárnap több szerepet is játszott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában