Helyi közélet

2022.01.29. 14:16

Czeglédy Csabával tartott fórumot Szombathelyen Márki-Zay Péter, aki bűnözőktől mentes közéletet szeretne

A pártaktivisták és a sajtómunkások mellett mindössze néhány tucatnyian gyűltek össze a szombathelyi Vásárcsarnokban szombaton kora reggel, hogy Márki-Zay Péter és Czeglédy Csaba fórumát meghallgassák. Igaz, a programot sikerült egy szűk részre szervezni, így az zsúfolt volt. Az eseményen megjelentek a baloldali városvezetés tagjai: Nemény András polgármester, László Győző alpolgármester, Bokányi Adrienn és Németh Ákos tanácsnokok, de láttuk Kelemen Krisztiánt és a magát „civilnek” valló politikust, Putz Attilát is.

VN

Fotó: © Cseh Gábor

Mennyi is Szombathely költségvetése?

 

A fórumon a miniszterelnök-jelölt arról beszélt, bűnözőktől mentes közéletre van szükség, majd élesen bírálta a kormányintézkedéseket, közte a hat terméket érintő árstopot – szerinte ezek haszontalan módszerek. Beszélt a lélegeztetőgépekre költött központi forrásokról is, amelyek kapcsán kiderült: Czeglédy Csaba azt gondolja, a szombathelyi önkormányzat éves költségvetése 18 milliárd forint. László Győző (is) javította: az 32 milliárd forint.

 

 

 

Ismeretes: a 2021. évi költségvetés módosítását mindössze két napja tárgyalták a szombathelyi képviselők, a táblák szerint tavaly csaknem 34 milliárd forintra rúgott a város pénzügyi mérlege.

- Az euró öt éven belüli bevezetésével nem csak a nyugdíjasoknak, a munkavállalóknak, hanem a vállalkozóknak is nagyon nagy szívességet teszünk – erről is beszélt Márki-Zay Péter.

Ennek kapcsán Boros Imre közgazdász, korábbi miniszter a közelmúltban úgy reagált a Pesti Srácok kérdésére: „Az euró bevezetése nemhogy nem aktuális, hanem maga a gondolat felvetése is életveszélyes. De ma egyáltalán nincsenek meg a feltételei az egésznek, és nem látom az esélyét annak sem, hogy 5 vagy 10 éven belül az euró bevezetése értelmezhető cél legyen.”

 

Czeglédy és a parlamenti mentelmi jog

 

Elmondható az is: nem mindennapos, hogy egy politikai fórumon, pláne, ahol a miniszterelnök-jelölt jelenik meg, a képviselőjelölt arról beszél, ha parlamentbe jut, természetesen lemond mentelmi jogáról. Czeglédy Csaba kapcsán azonban senki sem lepődött meg ezen a kijelentésen. A parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről egyébként nem az érintett egyéni országgyűlési képviselők döntenek, hanem ahhoz az országgyűlés többségének támogató szavazata kell.

Ennek kapcsán a fórum után Márki-Zay Pétert emlékeztettük arra, hogy bűnözőktől mentes közéletet, politikát ígér. 

Ide tartozik, hogy több jobboldali politikus tette szóvá a napokban: Szombathely erkölcsi mélypontja, hogy a városvezetés egy jogerősen elítélt politikust támogat. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet kérdeztük arról: tart-e még attól, hogy vezetőszáron viszik el a választások előtt a szombathelyi képviselőjelöltet?

A miniszterelnök-jelölt válaszából megtudtuk: ez volt az egyik fő témája a városvezetéssel és Czeglédy Csabával folytatott péntek esti beszélgetésüknek. Ám megnyugtatták, hogy a Kecskeméti Törvényszéken zajló ügy olyan fázisban van, hogy ez most nem történhet meg. Felvetésünkre, hogy a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoz Kész Zoltán 2015-ös választási kampánya miatt, és abban az ügyben szintén felmerült Czeglédy neve, maga az érintett reagált: „Ez kamu.” Majd hozzátette: Kész Zoltánnak akkor jogi dologban segített, és csak a kampány utolsó napján segítettek szombathelyi pártaktivisták. 

- Mit hallott arról, felkerülhet-e az ellenzék közös listájára Czeglédy Csaba? - kérdeztük még Márki-Zay Pétertől. - Nem hallottam semmit róla, de természetesen ezt a Demokratikus Koalíció fogja eldönteni, hiszen minden pártnak van egy bizonyos számú jelöltje, és a DK még nem hozta nyilvánosságra a listáján szereplő neveket - felelte. 

Az Országgyűlésről szóló törvény  78. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy a képviselő mentelmi jogáról büntetőeljárás esetén semmilyen körülmények között nem mondhat le. A mentelmi jog felfüggesztéséről a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés szavaz. Ha a képviselők legalább kétharmada nem szavazza meg a kiadást, a mentelmi jog fennmarad, és Czeglédy Csabával szemben nem folytatható a bírósági tárgyalás, és nem születhet meg az akár húsz éves szabadságvesztést kiszabó ítélet- reagált időközben a Fidesz Szombathelyi Szervezete Czeglédy kijelentésére. A teljes közlemény itt olvasható. 

 

Körmenden is tartott fórumot Márki-Zay Péter
 

Szombathely után Körmendre vezetett a politikus útja. A meghirdetett 10 óra után húsz perccel kezdődött itt az utcafórum a Dr. Batthyány utcai posta épülete mellett. Mintegy száz-százhúsz ember várta, köztük Bana Tibor ellenzéki képviselőjelölt. Márki-Zay Péter itt is szólt arról, hogy az átláthatóságot, a tisztességet és a becsületességet tűzte a zászlajára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában