Életre kelő előadások

2022.01.12. 12:00

Dobog a Fókaszív a Meseboltban

A Mesebolt Bábszínház a Covidtól sújtott múlt évadban sem pihent, bár a szélesebb közönség elé alig-alig jutottak el az új előadások. Így lehet most új a varázslatos Fókaszív.

Ölbei Lívia

Gyurkovics Zsófia a Fókaszív című előadásban, amelynek tervezője Rumi Zsófia

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

A Meseboltnak régóta vannak olyan előadásai, amelyekkel „házalni” lehet, kifejezetten iskolai (szabadtéri stb.) körülményekre készültek. Ilyen a Királyok könyve sorozat is: Szálinger Balázs humorba áztatva, emberközelbe hozva dolgozta föl tiszteletet parancsoló királyaink életét, a Mesebolt pedig ötletesebbnél ötletesebb színházi formában tárja ezeket a történeteket a közönség elé. A Királyok könyve egy-egy epizódja több intézményben megfordult januárban, Kovács Géza rendezésében. 

Szólít a szörny a WSSZ-stúdióban

Forrás: Benkő Sándor / Benkő Sándor

Újra van vasárnapi matiné is a Meseboltban. Januárban műsoron volt például a Batu-tá kalandjai című előadás, írója-rendezője Kovács Géza, tervezője Majoros Gyula, játssza Kőmíves Csongor. Aki a Batu-tá bábot a kezére veszi, nagy felelősséget vállal, hiszen a pirossipkások nemzetségébe tartozó talpraesett kis hős nem más, mint Vitéz László afrikai rokona, mert mindenki másképp egyforma. A Fókaszív bemutatóját 2020 decemberében tartotta meg a Mesebolt, de akkor nem sokan láthatták. Most újra műsoron van a skót népmese alapján Veres András által írt és rendezett történet, a Mesebolt-bérletben ma, holnap és holnapután is láthatják a négy éven felüliek, de január 17-én, aztán 19–20–21-én ugyancsak ezt a produkciót kínálja a bábszínház a társulat kamaratermében (MMIK, Ady tér 5.). A díszlettervező Rumi Zsófi, a zeneszerző Kiss Dávid, játszszák: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor m. v./Kovács Bálint, Lukács Gábor. 

 

Arról van szó, hogy: „Finn, a legendás fókavadász Skócia északi partján él, és úgy gondolja, hogy mindent tud a fókákról. Mindig biztos kézzel találja el a zsákmányt, rettentően büszke vadásztudományára. Ám egy szép napon különös látogató érkezik Finn házába, aki meg sem áll vele a végtelen tenger mélységes mélyéig, a fókák birodalmáig. Vajon mit érez a híres vadász, ha hirtelen fókaként kell élnie mindennapjait?” Lesz Fókaszív-matiné is: január 16-án. A Szólít a szörny című katartikus bemutató az új évad egyik legfontosabb eseménye, koprodukcióban a WS Színházzal, a Kabóca Bábszínházzal partnerségben; legközelebb január 18-án a WSSZ stúdiójában (14 éven felülieknek). A rendező: Vidovszky György. 

 

Január 23-án Császár Erika, a bábszínház egyik alapító tagja már vendégként lép színre az Ady téren a Vackor az óvodában című egyszemélyes játékkal, Csató Kata rendezésében. Ez is matiné! Január végén Bartal-Kiss Rita rendező tér vissza A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című bemutatóval, a színpadon Kolozsi Angélával, Kovács Bálinttal, Varga Borival. 

 

A Meseboltban kétféle idő érvényes: a lineáris és a mitológia körkörös ideje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában