Helyi közélet

2022.01.31. 07:00

Inspiráló sárvári nők önfejlesztő előadásai

A koronavírus-járvány hívta életre Áhel Georgina és Hendéné Veres Ildikó kis közösségét, melyhez azóta egyre több nő csatlakozik. Az Inspiráló Nők Egymásért Sárvár legutóbbi rendezvényén a 16 személyiségtípusról és azok munkahelybéli viselkedéséről volt szó.

PP

Fotó: Benkő Sándor

Az Áhel Georgina és Hendéné Veres Ildikó alapította Inspiráló Nők Egymásért Sárvár 2020 szeptemberében jött létre. Az alapítók úgy gondolták, hogy kénytelenek valamilyen közösséget maguk köré szervezni, hogy átvészeljék azt az időszakot. Alkalmaikra egyre több sárvári nő jár el, sőt, van olyan hölgy is, aki Mosonmagyaróvárról csatlakozott a női közösséghez. Jórészt önfejlesztő előadásaik gerincét Ildikó építi fel, Gina pedig ötleteivel és szervezőkészségével garantálja alkalmaik sikerességét. 


Az év eleji programjaiknak a bőség, munka, hivatás tárgykörét választották. Legutóbb a Myers-Briggs típuselmélet 16 személyiségtípusát vizsgálták meg annak tükrében, hogy azok hogyan viselkednek a munka világában, a munkaerőpiacon. 


– Minden személyiségtípusnak más a működése, mások a motivációi. Megismerésükkel könnyebben érthetjük meg mindegyikük működését és a motivációit. Emellett saját magunkkal kapcsolatban is érdekes összefüggésekre jöhetünk rá azáltal, ha megismerjük saját típusunkat – kezdte Ildikó. Egy táblázat és kérdések segítségével vezette rá a megjelenteket arra, ki hova tartozik, majd ismertette a főbb jellemzőket. 


A Myers-Briggs típuselmélet négy törésvonal alapján határozza meg a személyiségtípusokat. Ezek mindegyikénél elhelyezkedhetünk a skála egyik vagy másik végén, valamint a kettő között, félúton is. 
Ezek a törésvonalak a következő párosok: introvertált–extrovertált, érzékelő–intuitív, gondolkodó–érző, megítélő–észlelő. Az introvertált–extrovertált („befelé”–„kifelé forduló”) ellentétpár a lelki energiák forrását kívánta jellemezni, amelyeket az introvertáltak belülről, az extrovertáltak kívülről szereznek. Az érzékelő–intuitív ellentétpár esetében az érzékelők a világ konkrét jelenségeire érzékenyebbek, azaz arra, ami az érzékek által észlelhető. Az intuitívak sokkal inkább az összefüggésekre, asszociációkra fogékonyabbak. Az érző–gondolkodó ellentétpár érző tagjai inkább ösztönös beállítottságúak, és érzéseikre hallgatnak, míg a gondolkodók a logikus, értelmi síkon mozognak. A megítélő–észlelő ellentétpár esetében a megítélők azok, akik szeretik, ha a dolgok egyértelműen kategorizálhatóak, ennek alapján pedig gyorsan lehet dönteni, míg az észlelők ezt nem preferálják, ők azok, akik fontolva haladnak. 


A találkozón Ildikó a fenti minták mentén előbb rávilágított a jelenlévők személyiségtípusára, majd közösen kielemezték, hogy az egyes típusok milyen, a munkájuk során előnyösen alkalmazható tulajdonságokkal rendelkeznek. 


A négy alapirányt tovább boncolgatva könnyen rábukkanhatunk saját személyiségtípusunkra, melynek köszönhetően aztán könnyeben megérthetjük saját viselkedésmintáinkat. A „Myers-Briggs típuselmélet” szavait beírva az interneten könnyedén megtalálható a teszt, melynek kitöltését bárkinek ajánlják, aki nyitott arra, hogy saját magát és környezetét ily módon is megismerje. PP 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában