Megemlékezés

2022.01.11. 07:03

Kétszáz éve született Horváth Boldizsár - fotók

Születésének jubileumán a „Horváth Boldizsár 200” emlékév nyitórendezvényét tartotta a város a Múzeum-parkban az egykori igazságügy-miniszter, író, költő, jogtudós szobránál hétfőn.

Merklin Tímea

Dr. Melega Miklós, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Illés Károly is fejet hajtott Horváth Boldizsár szobránál

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

– Horváth Boldizsár nem mint másodosztályú megyei költő él az emlékezetünkben, hanem mint első osztályú politikus, aki a reformkori magyar liberalizmus elkötelezett híve volt – mondta beszédében Katona Attila történész, miután az ügyvédi vizsga előtt álló ifjú 1842-es évet köszöntő, Haller Mihály városi lámpagyújtónak ajánlott versét idézte. Horváth Boldizsár hosszú utat tett meg, míg a vasi megyeszékhelyről a magyar politika parnasszusára érkezett. Deák Ferenc után az ország második igazságügy-minisztere lett. 

 

A modern magyar igazságszolgáltatás megteremtésén buzgólkodott, megteremtette az alapjait. Eltüntette a régi rendszer viszszásságait, és szétválasztotta a közigazgatást az igazságszolgáltatástól. Sokan nehezteltek rá, mert nem adott nagy lehetőséget a régi világ helyi embereinek a további hatalmi befolyásolásra, a visszaélésekre. Ő volt Szombathely első népképviselője 1848–84 között, a város először neki csináltatott szobrot, 120 éve. Tóth István alkotását megkoszorúzta hétfőn a kormányhivatal nevében Popovicsné dr. Tisza Edit igazgató, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és a városi képviselők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában