Ásatás

2022.01.08. 19:00

Kincskeresés a katafai "várdombon"

1980-ban a Savaria Múzeum régészei a katafai „várdombon” folytatott ásatás során 18, a Kr. u. 1-2. századból való aranypénzt találtak.

Feiszt György

Ezek vizsgálata során arra jutottak, hogy a Néró császár uralkodásától Marcus Aurelius trónra lépéséig vert érmeket feltehetőleg a markomann-szarmata háborúk kitörését követő zavaros időszakban, a római utat ellenőrző őrállomás parancsnoka rejthette el. A ritkaságszámba menő kincslelet a figyelmet ismét a kis hegyháti községre irányította. Katafán ugyanis ilyen már több mint fél évszázaddal korábban is megtörtént. 1917-ben egy ház alapozása során egy elásott korsóból I. Ferdinánd, Rudolf és II. Mátyás császárok 55 tallérja és több mint kétezer magyar királyok által veretett ezüstpénz került elő. Voltak közöttük erdélyi és lengyel veretű fél garasok, cseh, stájer, karintiai, passaui és salzburgi fillérek is. Az pénzérmék heterogén volta arra mutatott, hogy a kincs nagy valószínűséggel a 15 éves háború idején, a Körmend környéki falvakban elszállásolt zsoldossereg egyik katonájának összegyűjtött vagyona lehetett. A katafai kincskeresésekről először Turcsányi Andor evangélikus lelkész adott hírt. A Jénai Egyetemen tanult férfiút a körmendi gyülekezet 1867-ben választotta papjának, és ő hivatása gyakorlása mellett nagy érdeklődéssel fordult a régiségek felé. Az Archaeologiai Értesítőben rendszeresen tudósított az előkerülő római vagy középkori leletekről. „Igen érdekelnek a katafai dombok, – írta 1868-ban – híveim azt mondják, igen szép edényeket vittek el onnan Csehországba, és még van itt 50 halom sértetlenül.” 

 

 

Az információszerzés egyik helyszíne a katafai evangélikus imaház volt, mert 1871-ben már ezt olvashatjuk: „a vendéglős úrtól kaptam egy aranyozott gyűrűt…, a további kutatást a hodászi erdőben már megkíséreltem, ahol 60 kisebb-nagyobb domb van, az egyiket felnyitottuk, de apró és igen elmállott cserépdarabon kívül semmit sem találtunk. Katafa határában a római út mellett lévő 50-60 domb közül már sok fel van dúlva. Ezekben – mint híveim mondják – a téglával szépen kirakott sírokban ép cserepeket, üveget és vas­eszközöket leltek. Többet felnyitottam, és az egyikben idősb Faustinától több, szironnyal bevont rézpénzt találtam. Az egyik hátoldalán repülő sason ülő nő látszott, egy másik érmen koronás férfi arcképe volt látható. A halmok mellett egy régi kút helyénél római téglák között néhány éve egy só-örlőt találtak. A katafai határban egy kavics-hegy csúcsán van egy római kis őrhely sánccal körített maradványa.” 

 

 

Turcsányi lelkész megfigyelése helytállónak bizonyult, 1980-ban innen került elő az aranykincs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában