Ítélet

2022.01.27. 12:39

Közel három év börtön várhat azokra az embercsempészekre, akiket Ólmodon fogtak el a rendőrök - frissítve

A Kőszegi Járási Ügyészség ma állította bíróság elé azokat a letartóztatásban lévő szerb állampolgárságú férfiakat, akiket a rendőrjárőrök Vas megyében, Ólmod községben, 2021. november 1. napján értek tetten, miközben 15 külföldit akartak a magyar-osztrák határhoz szállítani.

vaol.hu

Forrás: police.hu

Frissítve: 

 

 

A Kőszegi Járási Ügyészség ma állította bíróság elé azt a letartóztatásban lévő szerb állampolgárságú férfit, akit a rendőrjárőrök Vas megyében, Tormásliget községben, 2021. november 3-án értek tetten, miközben 8 külföldit akart a magyar-osztrák határhoz szállítani.

 

 

A vád szerint a férfi 2021. november 3. napján a szerb-magyar határ közelében, Domaszék település környékén, a megbízója által a telefonjára megküldött koordináták alapján megjelölt helyre ment, ahol várta őt 2 szír, 2 iraki és 4 jemeni állampolgár, akik az államhatárt korábban meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át Szerbia felől, és Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek. A 8 külföldi állampolgár beszállt a vádlott gépkocsijába, aki elindult velük az osztrák-magyar határ irányába.

 

 

A vádlott – akinek a szállításért a megbízója 500 eurót ígért – e magatartásával segítséget nyújtott a migránsoknak, hogy Ólmod környékén az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon, a jogszabályi rendelkezésekmegszegésével átléphessék.

 

 

Az embercsempészt és a külföldieket 2021. november 3. napján, éjfél körüli időben

Tormásliget belterületén rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták, őket elfogták és előállították.

 

A Kőszegi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a letartóztatásban lévő vádlottat, akit 2 év 8 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt, és 5 év 4 hónapra kiutasított az ország területéről.

 

Az ítélet nem jogerős.

 

 

Egy másik ólmodi esetet is tárgyaltak: 

 

A vád szerint az egyik szerb állampolgárságú vádlott a szerb-magyar határ közelében felvett 9 szír és 6 egyiptomi állampolgárt – akik az államhatárt korábban meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át Szerbia felől, és Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek – azért, hogy az osztrák-magyar határhoz szállítsa őket. A másik szerb állampolgárságú vádlott az előzetes feladatmegosztás alapján előfutóként haladt a migránsokat szállító autó előtt, hogy telefonon figyelmeztetni tudja bűntársát az esetleges hatósági ellenőrzésre. 

 

A vádlottak e magatartásukkal – szállított személyenként 300 euró reményében – segítséget nyújtottak a migránsoknak, hogy Ólmod környékén az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átléphessék. Az embercsempészeket 2021. november 1. napján, Ólmod belterületén rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták, őket elfogták és előállították.

Forrás: police.hu

A Kőszegi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a letartóztatásban lévő vádlottakat, mindkettőjüket 2 év 8 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, és őket 5 év 4 hónapra kiutasította az ország területéről. 

 

Az ítélet nem jogerős. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában