Helyi közélet

2022.01.30. 07:00

Legényes tánc a pálmafák alatt - Hazatért a dubaji expón fellépő vasi legény, Molnár Bence - fotók

Vas megyéből, de még Nyugat-Dunántúlról is egyetlenként jutott ki a dubaji expóra Molnár Bence. Több fellépésük volt, jártak a sivatagban, tevegeltek is.

Merklin Tímea

Apa és fia: Molnár Péter és Molnár Bence

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A 14 éves fiút édesapja, Molnár Péter néptáncpedagógus kísérte el az interjúra, miután Bence társaival hazarepült Dubajból. Mint megtudtuk, három évtizede kétévente zajlik a szarvasi országos verseny, amin már az édesapa is részt vett gyerekkorában. Előtte regionális selejtezők vannak, a mi térségünké Sopronban. 

 

A lányok „Aranykeszkenő”, a fiúk „Figurás táncos” minősítéseket kapnak ott, Bence onnan jutott tovább a szarvasi országos versenyre. Rábaközi dust táncolt kötelezőként, szabadon választottként pedig ördöngösfüzesi cigány fogásolást. Ez a legényes egy fajtája, virtuóz férfitánc komoly technikai követelményekkel: értéke a ritmikai pontosság, a laza, elegáns elő adásmód, a zenekarral való kapcsolattartás. Bence be is mutatta szerkesztőségünkben a fogásolást, édesapja fütyülte hozzá a zenét, meggyőződhettünk arról, hogy a fiú mennyire él a néptáncban, nem csoda, hiszen beleszületett ebbe a világba. Molnár Péter elmesélte a családi legendárium egyik történetét: amikor legényest fütyült, Bence már magzat korában rugdalózni kezdett édesanyja, Györke Eszter pocakjában. 

 

 

 

A képességek kibontakoztatásához azonban közösségek kellenek, így Bence óvodás kora óta táncolt különböző csoportokban. Először a Pesovár Ernő AMI Zsendice csoportjában, aztán – mióta az édesapja a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskolában tanít – az ottani csoportokban, így a Berkében és a Vasi Kislegényczéhben is, ami 2019-ben alakult a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánctehetség-kutató versenyre, ahol mindjárt közönségdíjat is kaptak. 

 

A 2021-es szarvasi verseny eredményeként múlt héten indult útnak Bence Dubajba. Magyarország legjobb 23 gyermektáncosa ment volna, de többen covidosok lettek, így csak 17-en szálltak repülőre, szintén betegség miatt esett ki a négyből egy kísérőtanár. A kint töltött időben naponta többször felléptek – a kiállításlátogatók nagy érdeklődése kísérte a táncukat –, ezenkívül sokat nézelődtek a pavilonok között, számukra a legérdekesebb a perui, a madagaszkári és a Maldív-szigeteki volt. Eljutottak dzsippel a sivatagba, megnéztek egy mesterséges oázist, és tevegelhettek is, két fiú ülhetett fel egyszerre. – Nagyon élveztem, világraszóló élmény volt – mondta Bence, akinek gimnáziumi felvételi ideje van, két időpontot elhalasztott a dubaji utazás miatt, most egy harmadikat igyekszik megragadni. A Bolyai-gimnáziumba szeretne menni, kiskora óta arra készül, hogy építészmérnök lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában