Online felmérés

2022.01.15. 10:00

Minden negyedik magyar éjjeli bagoly

A magyar emberek negyede éjszakai bagolynak vallja magát, több mint harmada pedig az éjszaka nyugalmát kihasználva dolgozik vagy végez feladatokat – derült ki a világ egyik vezető kommunikációs és technológiai vállalatának több mint 2000 fős, Magyarországon végzett online felméréséből. A válaszadók többsége éjjel szívesen néz filmet, és csak öt-hat órát alszik.

Polgár Patrícia

Sokan dolgoznak éjszaka – derül ki az alvási szokásokat vizsgáló felmérésből Fotó: Shutterstock

A 2021 novemberében végzett online felmérés arra kereste a választ, hogy mivel töltik az idejüket az emberek éjszaka: mennyire aktívak, hányan vannak, akik ilyenkor végzik a munkájukat, mi inspirálja őket ebben a napszakban, és mit csinálnak általában, ha leszáll az éj – derül ki a Huawei felméréséből. 

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a magyarok negyede vallja magát éjszakai bagolynak, de ennél többen vannak, akik aktívan, feladatokkal, munkával töltik az estét és az éjszakát. A válaszadók több mint harmada végez munkát éjszaka, sokan azért, mert ilyenkor a legkreatívabbak, másokat az estéhez köti a munkája, de akadnak olyanok is, akiknek a napi teendők mellett ilyenkor jut idejük a munkával és a feladatokkal foglalkozni. Ugyanakkor csak az emberek 17 százaléka válaszolta azt, hogy a munkavégzés szempontjából az este vagy az éjszaka a leghatékonyabb napszak számára. A válaszadók csaknem fele dél előtt, közel 25 százalékuk pedig délután érzi magát a leginkább hatékonynak. 

 

Akik pacsirtának nevezték magukat, és a délelőtti órákban a leginkább aktívak, az éjszakai csendet feltöltődésre, kikapcsolódásra használják. A legtöbben filmnézéssel töltik az időt éjszaka, azonban sokan használják aktív szórakozásra is a napszakot. Emellett vannak olyanok is, akik ilyenkor mozognak. A kérdőívet kitöltők több mint fele válaszolta azt, hogy mindössze napi öthat órát alszik, ennél kevesebbet viszont csak a válaszadók 2,5 százaléka. A magyarok 4,6 százaléka hunyja le a szemét több mint nyolc órán át, 43 százalék pedig 7-8 órát alszik. 

 

A válaszadók legnagyobb része a nyugalmat szereti az éjszakában (41 százalék), de a fények is megbolondítanak: 22 százalék az éjszakai városi fényekért, míg 20 százalék az égitestekért vagy a természetért van oda. A megkérdezettek kilenc százaléka az éjszakai életet, míg hat százalékuk az éjszaka arcait találja a legvonzóbbnak ebben a napszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában