Körkép

2022.01.07. 12:00

Óvatos báli szezon - Körülnéztünk a megyében, hogy hol lesz farsangi bál

Ez lesz az az esztendő, amikor elmondhatjuk, hol volt, hol nem volt farsangi bál – körülnéztünk a megyében: van, ahol megtartják, másutt elmarad, van, ahol még bizonytalanok.

Merklin Tímea

Így báloznak a horvátok – ha tehetik Fotó: VN-archív

Fotó: © Cseh Gábor

Legelőször Sárváron báloznak január 15-én, szombaton a Néptánckör Kulturális Egyesület 17 órakor kezdődő közgyűlése után 18.30-tól a Nádasdy-várban. A hagyományos egyesületi bálon táncházat is tartanak, muzsikál: Csermók Klári és zenekara, éjfélkor tombolasorsolást tartanak. 

Bükön a horvát bált január 21-ére, péntekre tervezik 19 órai kezdettel, a bükfürdői Fürdő étteremben szándékoznak megrendezni, de csak akkor, ha összejön hetven érdeklődő. A horvát nemzetiségi önkormányzat elnökétől, Popovits Zitától megtudtuk: ha megtartják, a Pinka zenekar szolgáltatja a tánczenét, és szokásosan fellépne a Danica énekkar egy dalcsokorral. Bükön a Kossuth utcai hotelben Piroska bált rendeznek január 22-én, az egész estés hangulatról élő zenével gondoskodnak, a dresscode: „valami piros”. A programok között tombolasorsolás és szépségkirálynő-választás is szerepel. 

Szombathelyen az Agora Művelődési és Sportházból azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk csak szalagavatók lesznek. 

 

 

Csepregen a művelődési ház két farsangi bulinak ad helyet: a borgazdák és borhölgyek február 5-ére szerveznek batyus bált a családjaik részére, Csepreg Város Fúvószenekara február 19-ére, ők előtte szokásosan kedvcsináló koncertet adnak. 

 

 

Vasváron, Körmenden, Szentgotthárdon a jelenlegi információink szerint nem lesznek bálok, Répcelakon öt lett volna, de mind elmarad. Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár farsangfarki asszonypartit tart február 28-án, hétfőn 16 órától. 

 

 

Kőszegen az általános iskolai bálokat lemondták. A később esedékes mulatságokról még gondolkodnak a szervezők. Általában a korábbihoz képest kevesebb vendéggel, szűk körű bált rendeznek. Pócza Zoltán, a Jurisics-vár igazgatója úgy magyarázza: a városban több közösségnek van közös halmaza. A horvát bál például elmarad, de ha a februári katolikus egyházi bál szervezői a megtartás mellett döntenek, a hozzá kapcsolódó közösségek, például az Árpád-házi iskoláé, még részt vehetnek azon az eseményen. Bizonytalan még a február 19-i jelmezes fúvós farsang sorsa. is A farsangfarka előtt hagyományosan a Concordia-Barátság Énekegyesület bálja zárja a szezont. Ők reménykednek abban, hogy megtarthatják a patinás eseményt. Pócza Zoltán szerint kérdés az is, hogyan befolyásolja a járványhelyzet a báli kedvet és hogy lesz-e központi állásfoglalás a bálok szervezésével kapcsolatban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában