Verselés

2022.01.24. 13:00

Petőfi a 21. századra hangolva: Téli világ - Polgár Patrik és az új Poem Project

Alig néhány héttel ezelőtt jelentette be új duójának megalakulását Polgár Patrik, a vasi zenész a héten már másik formációjában, a Poem Projectben megalkotott Petőfi-feldolgozással debütál. Patrik és csapata modern hangzásban kelti életre a Téli világ ma is helytálló nyelvezetét.

Polgár Patrícia

Polgár Patrik az új projektben az általa megzenésített Petőfi-dalt ajánlja. Mert a vers menő!

Forrás: VN/Poem Project

Fotó: attila mesics

Bár iskolás korában kifejezetten nem kedvelte a verseket, néhány évvel ezelőtt Polgár Patrik egy esős délutánon unalmában kezébe vett egy verseskötetet, ettől kezdve pedig ontotta magából azok megzenésített verzióit - egészen 2021 tavaszáig csak a fiókjának. 

 

- Jellemzően olyan versekből alkotok dalokat, melyeket még senki sem zenésített meg. A Poem Projectben két társammal, Czetter Gábor zenei producerrel és Bátori Miklós énekessel azt szeretnénk megmutatni mindenkinek, hogy a versek is lehetnek izgalmasak a 21. századi emberek számára – nyilatkozta lapunknak Polgár Patrik zenész, a Poem Project megalkotója új projektje kapcsán, aki azt is elárulta: a verseket modernebb hangszerelésben, sokak számára könnyen befogadható dalokká igyekeznek formálni.

 

Tavasszal Janus Pannonius Önmagáról című versét dolgozták fel, ezúttal pedig Petőfi Sándor Téli világ című alkotását formáltuk át egy szerethető pop dallá. Időrendi sorrendben, ez a megzenésítés korábban kész volt, mint a Janus Pannonius feldolgozás, viszont úgy gondolták, hogy a téli világról szóló mű premierjét meghagyják a télre.

 

- A mű 1845-ben íródott, ennek ellenére a szóhasználata 2022-ben is teljesen megállja a helyét. Minden versszak utolsó két sora az egész versben folyamatosan ismétlődött, így adta magát, hogy refrénszövegnek kiváló választás lenne. Voltak azonban olyan sorok is melyeket bizonyos szempontból nem lett volna szerencsés meghagyni, így ezekbe bátran belenyúltam. Lett a dalban egy olyan verse rész, melynek sorai a vers különböző versszakaiból lettek összerakva, mégis teljesen jól összepasszolnak – magyarázza Patrik.

A dal végleges hangzásáért és hangszereléséért a szombathelyi származású Czetter Gábor felelt, akit a Szombathelyen is népszerű Clap4What zenekarból ismerhetnek a helyiek. A Téli világban hallható énekest Bátori Miklósnak hívják, ő a több országos tehetségkutatóban is sikeresen szereplő MDC zenekarból lehet ismerős sokaknak. - A dal különlegessége, hogy nem közösen, egy stúdióban vettük fel, hanem otthonról dolgoztunk és rögzítettünk mindent - mondta a zenész.

 

- Ahogy a név is mutatja a formáció projekt alapon működik, mindenkinek vannak más zenei elfoglaltságai is, de az biztos, hogy ebben az évben jelenkezünk még újdonsággal és évente 1-2 megzenésítés mindig várható lesz majd – tudtuk meg Patriktól.

 

A január 27-én, csütörtökön 19 órakor debütáló dalhoz Hegyes Anett készítette az illusztrációt. A dalt a Poem Projekt YouTube-csatornáján teszik elérhetővé az alkotók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában