Szép otthon

2022.01.09. 09:00

Többfunkciós terek és okosbútorok

Az elmúlt csaknem két év karanténidőszakai és az egyre több helyen kötelezően elrendelt home office rányomta bélyegét a lakberendezési trendekre. Míg az anyagok kiválasztásánál a természetességé lett a főszerep, a helyiségeknek egyre több igényt kell kielégíteniük. 2022 így a többfunkciós terek és az okosbútorok esztendeje is lesz.

Vas Népe

Home office idején nagy segítség a multifunkciós bútor Fotó: Stock

Ha hirtelen otthon kell dolgoznia, tanulnia a család minden tagjának, az addig tágas helyek szűkössé válnak. Tavaly szinte egyik napról a másikra lett a nappalink az irodánk, az edzőtermünk, az osztályterem és a kézműves kuckó. Az új esztendő lakberendezési trendjei – tanulva az elmúlt időszakból – egyre nagyobb figyelmet szentelnek a többfunkciós terek létjogosultságának. Hiszen egy eltolható síneken mozgó fallal, egy térelválasztó paravánnal vagy egy szekrénybe rejthető ággyal például azonnal megváltoztatható otthonunk felosztása. Kis lakásokban nagy segítséget jelentenek az okos-, multifunkciós bútorok is: az étkezőasztallá alakítható dohányzóasztal, az emeletes ággyá alakítható kanapé vagy a falon összecsukható asztal. Néha azonban elég az is, ha kreatívabban gondolkodunk: egy puff egyszerre szolgálhat éjjeliszekrényként és plusz ülőhelyként, a térelválasztó rejthet gardróbot, a bárpult szükség esetén jó szolgálatot tehet laptopállványként. 

 

Továbbra is divatban maradnak a geometriai minták, de egyre többször megjelennek az absztrakt motívumok és a csíkok. Utóbbiak elsősorban a textileken: függönyön, takarón, díszpárnán, szőnyegen köszönnek vissza. Az új esztendőben hódít a lakberendezésben a francia vintage: jöhet minden, ami romantikus, nőies és elegáns. Már tavaly is meghatározóvá vált, az idén pedig szinte kötelező elem lesz a fenntarthatóság: helyezzük előtérbe a természetes alapanyagokat, organikus bútorokat, kiegészítőket. Ennek fényében nem meglepő az sem, hogy 2022 népszerű anyaga a parafa: ez tulajdonképpen nem más, mint a paratölgy kérge, amely egyszerre rugalmas, tűzálló, hő- és hangszigetelő, rezgéscsillapító, ráadásul padlóként, falként és dekorációs elemként is használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában