Több az örökbe fogadott eb

2022.01.29. 14:00

Vasban is sok kisállat talált gazdára a pandémia óta

Tavaly nyárra minden második magyarháztartás kutyatartó lett, jócskán meghaladhatja a kutyák száma a hárommilliót Magyarországon – erre az Állatorvostudományi Egyetem legfrissebb publikációja mutat rá. Vasban is sok kisállat talált gazdára a pandémia óta – megyénkben inkább az egyébként is örökbe fogadni vágyókat mozgósította a karantén.

Polgár Patrícia

A menhelyeken leginkább a kölyök és kistestű kutyák iránt nagy a kereslet. Képünkön Vigh Andrea és Thököly Fanni Yukival és Yumival

Fotó: © Unger Tamás

Legutóbb a koronavírus-járvány előtt, 2018-ban készült országos reprezentatív kutatás magyar kutyatartó háztartások számát és szokásait illetően. Ekkor a magyar háztartások 36 százaléka tartott kutyát. Ez a szám a legfrissebb felmérés szerint 2021-re 50,4 százalékra emelkedett – olvasható az Agrárminisztérium közleményében. 

 

A reprezentatív kutatás szerint 2021 nyarán Magyarországon a gazdás kutyák száma 2,8 millió felett volt. Ha ehhez hozzáadjuk a gazdátlanokat, alappal feltételezhető, hogy Magyarországon a kutyák száma jócskán meghaladja a hárommilliót, amely szám nagyobb az eddigi legtöbb becslésnél. A kutyatartók többsége egy kutyát nevel, a háromnál többel rendelkező gazdák száma csupán egy százalék. Kevés a menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott ebek aránya (14,5 százalék). A gazdák nagy részenem átgondolt kiválasztási folyamat révén jutott állatához, hanem ismerőstől fogadta be (21,7 százalék), ajándékba kapta (22,1 százalék), az utcáról fogadta be (7,4 százalék) vagy örökölte (2 százalék).

 

 A kutatás eredményeivel csak részben tudott egyetérteni Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke és Vigh Andrea, az egyesület menhelyének vezetője. Mint mondják, a járvány első hullámában, amikor sokan otthonról dolgoztak, valóban megnőtt a kereslet az örökbe fogadható kutyák iránt. Ezt azonban ők nem azzal magyarázták, hogy több ember kapott volna kedvet az állattartáshoz, hanem inkább azzal, hogy aki nyáron vagy a későbbiekben tervezett volna új családtagot befogadni, előbb rászánta magát a döntésre. Hozzátették, az ő szempontjukból 2021 egy lejtő volt, csaknem egyharmaddal csökkent náluk tavaly az örökbefogadások száma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában