Felavatták

2022.02.20. 09:35

Bucsunak mostantól koncertterme is van

Koncerttel ünnepelték meg szombaton, hogy megújult a templom orgonája, az ünnepségen Varga Miklós is fellépett. A cél, a keresztény hagyományaink életben tartása.

BD

Fotó: © Unger Tamás

Zsúfolásig telt a Szent Mihály római katolikus templom a szombati orgonaavató ünnepségen. Az Emmi által támogatott rendezvény szentmisével kezdődött, majd miután Haller László plébános megszentelte az orgonát, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. Köszönetet mondott a bucsuiaknak azért, hogy nyolcszáz éve megépítették a templomot, amit azóta is megtartottak, ahogyan tették ezt hitükkel és hűségükkel is. A képviselő felidézte, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hívta fel az egyházközség figyelmét az orgonafelújítási pályázat lehetőségére, így aztán nemcsak Bucsuban, de számos helyen, a környéken megújulhattak az orgonák, ami óriási segítség, hiszen a komoly szakértelmet igénylő munkát bizony drága pénzen mérik.

 

 

 

Az ember mindig törekedett arra, hogy Isten felé tudása legjavát mutassa meg, így kerülhetett az orgona a templomba – mondta az ünnepségen személyesen is jelen lévő államtitkár. Azt mondják, nincs két egyforma orgona, mindnek lelke van, törődést gondoskodást, odafigyelést igényel. Játszani kell rajta, szólnia kell sokat, minél többet. A kormány érzi és érti a súlyát ennek a gondolkodásnak, nem kevesebb most a tét, mint a legszentebb európai keresztény hagyományaink megélése, életben tartása és továbbadása. Az államtitkár köszönetet mondott a plébánosnak azért, hogy partner volt abban, hogy ez a szent ház mostantól ne csak a lélek háza, hanem a kultúra temploma is legyen, hiszen – fogalmazott az államtitkár – ennek a településnek mostantól egy koncertterme is van. Mindezt rögtön be is bizonyították, hiszen a hangszerek királynőjét megszólaltató Lakner Bognár András orgonaművész az egyházmegye zenei igazgatója és Illés Klaudia hegedűművész után Varga Miklós is fellépett, így a templomban Bach és Kodály művei mellett a Vén Európa dallama is felcsendült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában