Telt ház

2022.02.27. 10:00

Fodor Sándor könyvbemutatója Szombathelyen: együtt énekeltek „csehtamást”

Cseh Tamásra emlékeztek csütörtök este a zenészek szombathelyi kávézójában.

Benkő Sándor

Víg Mihály, Szabó Kata és a szerző, Fodor Sándor a szombathelyi könyvbemutatón

Forrás: Benkő Sándor

Telt házat vonzott Fodor Sándor legújabb, Énekelsz csehtamást? címmel 2021 nyarán megjelent könyvének bemutatója. Sándor Budapesten él, ám Körmenden született – ott is tevékenykedett a többi között a kosárcsapatnál –, és sokáig Szombathelyen dolgozott újságíróként. Eddig öt kötete jelent meg, az első a sorban az 1994-es Cseh Tamás című „interjúregény” volt, amelyben Tamással készült beszélgetések, interjúk, életének izgalmas és kevésbé izgalmas történetei szerepeltek. A zeneszerző 2009-ben elhunyt, ám dalai, Bereményi Géza szövegei nem veszítenek aktualitásukból. 

 

Fodor Sándor mint vérbeli rajongó archívumokba ásta bele magát, kutatásokat végzett, egykori pályatársakkal, művészekkel vagy renegátokkal elevenítették fel a Tamás életével, művészetével kapcsolatos történeket. Mint írja a könyv ajánlójában, a mások mellett Marozsán Erikával, Víg Mihállyal, Beck Zoltánnal, Cseh Andrással készített interjúkból is érződik, hogy Cseh Tamás még mindig mindenkit megérint és szíven talál. A könyvbemutatón sztorikkal, idézetekkel és dalokkal emlékeztek Cseh Tamásra. Megismerhette a közönség Tamás és Bereményi Géza hosszan tartó barátságának és közös munkájának kezdetét. Sándor elárulta, hogy a könyv címét Beck Zoltántól kölcsönözte, aki anno a szombathelyi Berzsenyi-főiskolán tanult.

 

 Ott volt Cseh Tamás főiskolai koncertjén is – óriási hatással volt rá, elkezdett Cseh Tamás-dalokat énekelni. Egy idő után már rendszeresen jött a kérdés: „Énekelsz csehtamást?” Fodor Sándor szombathelyi könyvbemutatóján Víg Mihály gitárkísérettel adta elő Cseh Tamás dalait, hozzá csatlakozott Szabó Kata csodálatos énekhanggal. A bemutató végén a közönség is aktivizálta magát, és Kocsis Zsolt gitárkíséretével énekelt csehtamást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában