Sikeres pályázat

2022.02.15. 13:00

Zártkerti programból újítják fel a Rába-parti kiskertek felé vezető utat Körmenden

Kiskerti övezetben az utak rendbetételére pályázott a körmendi önkormányzat, és nyert el mintegy húszmillió forintos forrást a zárkerti programnak köszönhetően. Az öszszegből egy közel hatszáz folyóméteres utat tesznek rendbe a Mónus Illés és a Lenkei utcák sarkától a kiskertek felé vezető részen.

Markó Petra

Bebes István és V. Németh Zsolt a tervezett fejlesztés helyszínén

Forrás: Szendi Péter

– Mikor megalkottuk a zártkerti programot, nemcsak arra a 200 hektárnyi területre gondoltunk, ami tulajdonképpen a falusi szőlőhegyeket fedi le, hanem azok számára is lehetőséget szerettünk volna biztosítani, akik a városok melletti kiskertekben gazdálkodnak a mai napig. Ezek azért jöttek létre, mert az életmódváltás révén rengetegen költöztek be a városokba, de azt a tevékenységet, hogy maguk számára megtermeljék a zöldséget, gyümölcsöt, nem akarták feladni – mutatott rá V. Németh Zsolt, majd azzal folytatta, mióta ezek a kertek létrejöttek, semmilyen segítség nem adódott, ezért kifejezetten a zárkerti programban terveztek egy olyan részt, ami a kiskertekre is kiterjedhet. 

A Rába-part felé vezető útszakaszt teszik rendbe

Forrás: Szendi Péter

Azt a lehetőséget ajánlották fel az önkormányzatoknak, hogy útra, kútra, villanyra vagy vadkerítésre fordíthatják a – célterületektől függően változó – mintegy 25 millió forintos keretösszeget. A képviselő hozzátette: örül, hogy Körmenden is jobb körülményeket teremthetnek a gazdálkodóknak. Arról már Bebes István, Körmend polgármestere beszélt, hogy a beruházás keretében 3,5-5 méter szélességben kétrétegű bazaltburkolatot kap a szakasz és részben a csapadékvíz-elvezetés problémáit is megpróbálják kezelni. 

 

Mint mondta, próbálták összehangolni más Rába-parti projekt tel is a pályázatot, hiszen az többek között az ökocentrum kialakításával és a partszakaszrehabilitációval is közvetlen kapcsolatban áll. A területen egyébként nyolcvan kiskerttulajdonost érint a pályázat megvalósítása, de a város egész lakosságának fontos, hiszen a Rába-part megközelítése javul. A zártkerti revitalizációs program a tanyafejlesztési pályázat részeként jelent meg még 2015-ben, majd abból kinőve 2017-ben vált önállóvá. Vas megye a megyék között különösen zárkertes vidéknek számít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában