1848

2022.03.16. 07:00

1848 emléke máig elevenen él bennünk - fotók

Megyeszerte méltó módon emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, nem feledkezve meg arról sem, hogy a jelenkorban mit mond nekünk az ünnep.

VN

íDr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a Petőfi-szobornál

Szombathelyen  több helyszínen is adóztak a szabadságharc hőseinek emléke előtt. Reggel az ünneplők az MMIK mellett felállított Petőfi-szobrot koszorúzták meg, majd a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület lovasainak felvezetésével átvonultak a Március 15. térre, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követően a tömeg a Savaria Múzeum parkja felé indult meg, ahol dr. Nemény András polgármester beszédét és az ünnepi műsort követően a helyi közélet szereplői, valamint a civil közösségek képviselői megkoszorúzták Horváth Boldizsár szobrát. Celldömölk önkormányzata a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében emlékezett meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 1848. márciusi eseményeiről. A nemzeti ünnep előtti tisztelgés Alsóságon koszorúzással, majd a városközpontban a 48-as szabadságharcosok domborművénél zajlott. Közreműködtek a városi iskola diákjai. Megyeszerte megadták a módját az emlékezésnek. 

 

KÖRMEND A Béri Balogh Ádám táncegyüttes férfi tánckarának toborzója után V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet, majd Dávid Roland énekes műsorát hallgathatta meg a Szabadság térre kilátogató szép számú érdeklődő. A koszorúzást a városi fúvószenekar kísérte. Járműtörténeti kiállítást is nyitottak a Sala Terrena Galériában, ezt a harminc éve újjáalakult Körmendi Vasparipa Egylet szervezte. Délután a hagyományos Kossuth-kaszinóra került sor a Béri Balogh Ádám táncegyüttes, a Körmendi Kastélyszínház Társulat és a sárvári Regös együttes közreműködésével. KŐSZEG „Oh, szabadság, hadd nézzünk szemedbe!” címmel megemlékezés kezdődött kedden este a Bersek-iskola előtti Bersek József-emlékkőnél. Ünnepi beszédében Rozmán László tankerületi igazgató az ünnepek sorában 1848–49-et olyan kiindulópontnak nevezte, amely időtálló és történelmünk minden korszakában minden magyarnak üzen valamit. – Az üzenetet az országos nagyságok tettei jelenítik meg, de legalább annyira fontosak a helyi hősök, mint Bersek József, aki honvéd közkatonából lett a honvédsereg ezredese, parancsnoka. Feladatnak nevezte, hogy beszélni kell a gyerekeknek ’48 napi üzenetéről és a szomszéd országban zajló háborúról is. – Magyarország mindig befogadó ország volt, minden üldözött otthonra lelt, ha nyílt és tiszta szándékkal érkezett. Őket kell segíteni, és a béke pártján kell maradnunk. Ekkor vagyunk a mai értelmezésben a dicsőséges forradalom méltó örökösei – fogalmazott. A műsorban közreműködött a Concordia-Barátság Énekegyesület és az iskola diákjai. 

 

RÉPCELAK Répcelakon a megemlékezés a temetőben kezdődött, ahol megkoszorúzták Barthodieszky István honvéd hadnagy sírját. A városi ünnepséget a művelődési ház színháztermében tartották meg, Varga Sándor alpolgármester mondott köszöntőt, és átadták a Répcelak Városért díszokleveleket.

 

 SÁRVÁR – A ’48-ban itt élő sárváriak gyarapodó Sárvárt álmodtak utódaiknak. Nekünk ennek kell megfelelni – mondta ünnepi beszédében Ágh Péter országgyűlési képviselő a Nádasdy-vár udvarán. Arra is emlékeztetett, hogy mit kívánt a magyar nemzet 1848-ban. Azt, hogy idegen hatalmak hazánkat ne sodorják háborúba, „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre” – áll a 12 pontban. Azt kívánták, legyen felelős kormány, hogy a magyar nemzet békében és biztonságban folytathassa fejlődését. Ezen a tavaszon is ezt kívánjuk, mert itt élünk egy veszélyes háború szomszédságában. Ma az ország felelős vezetésének az a dolga, hogy egyrészt olyan döntéseket hozzon, amelyek révén nem a magyar emberek fi zetik meg a háború árát, másrészt olyan irányt szabjon, amely révén kimaradunk ebből a háborúból – emelte ki Ágh Péter. Műsort adott a Ma’mint’Ti színjátszó csoport, közreműködött a sárvári koncert-fúvószenekar. 

 

SZENTGOTTHÁRD A Kossuth-domborműnél V. Németh Zsolt, a térség or szággyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, majd koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el a hivatalok, intézmények, civil szervezetek képviselői. Szentgotthárd Város Fúvószenekarának kíséretében az ünneplők a színházba vonultak, ahol a Weöres Sándor Színház művészei és a Partium AMI növedékei adtak műsort. Éles Krisztina, az NMI Vas Megyei Igazgatóságának vezetője köszöntötte a Pannon Kapu Kulturális Egyesületet, amely tevékeny részese lesz a prof. dr. Kásler Miklós miniszter által bejelentett Petőfi -emlékév programsorozatának. VASVÁR A hegyháti településen március 15-én este emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A 174 évvel ezelőtti eseményeket V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő idézte fel, emellett volt fáklyás felvonulás és koszorúzás is.

 

 VÉP – Az 1848. március 15-i forradalom emléknapja talán a legszebb nemzeti ünnepünk. Benne van a magyar történelem hőseinek méltósága és kudarcaink szomorúsága – fogalmazta meg az ünnepségen Kovács Péter polgármester. Széchenyi Istvánt idézte: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” A művelődési házban a Hatos-iskola diákjainak műsora elevenítette fel a 174 éve történteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában