A KAP volt a fő téma

2022.03.29. 14:00

Agrár roadshow Sárváron: uniós források, tervek - Történelmi jelentőségű országos vidékfejlesztés indult

A korábbi ciklushoz képest háromszor annyi pénz jut most a gazdáknak, ezért a magyar agrárium szembe tud nézni a kihívásokkal.

Buda Dávid

Jakab István, a MAGOSZ elnöke: a magyar élelmiszerellátás maximálisan biztosított

Forrás: Unger Tamás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium országjáró szakmai fórumsorozatot szervezett az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán, különös tekintettel a gazdálkodókat érintő jövőbeni változásokra, valamint a KAP-stratégiai tervre. A roadshow hétfőn érkezett Sárvárra, így a Nádasdy-vár díszterme délután zsúfolásig meg is telt környékbeli gazdákkal. A megjelenteket dr. Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke köszöntötte. 

 

– Nincs magyar jövő a magyar vidék nélkül. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet is bebizonyította, hogy a magyar gazdák képesek ellátni az ország lakosságát jó minőségű élelemmel, így a vidék hazánk stabil és megingathatatlan támasza – mondta Ágh Péter a fórumot megelőző sajtótájékoztatón. Az országgyűlési képviselő rámutatott: 2010 után a baloldal vidékellenes politikája helyett a nemzeti kormány a magyar vidék megerősítését tűzte ki célul. Ezt tartotta szem előtt a kormány, amikor sikeresen megállapodott az európai agrártámogatások jövőjének kereteiről, és ugyanez a cél vezérelte akkor is, amikor új alapokra helyezte a magyar vidékfejlesztési politikát. Az idei évtől 2027-ig egy történelmi jelentőségű vidékfejlesztési program indul, öszszesen 4265 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak a gazdák, amely háromszorosa a korábban hozzáférhető támogatásoknak a javakból. 

 

– Ez a háromszoros összeg a biztosítéka annak, hogy az uniós jogszabályok által támasztott nehézségeket a gazdák megfelelő jövedelemszerzés mellett fogják tudni átvészelni, miközben magas színvonalon, nagy hozzáadott értékkel tudják feldolgozni a mezőgazdaságban előállított élelmiszer-alapanyagokat – mindezt már Jakab István a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke mondta. – Felkészült a magyar agrárium, nemcsak a szigorú környezetvédelmi előírásoknak fogunk tudni megfelelni, de az élelmiszerellátás is maximálisan biztosított, az ország minimum 17, de akár 20 millió ember élelmezését is biztosítani tudja. Jakab István hangsúlyozta azt is, hogy Vas megye különösen élen jár az új innovációk alkalmazásában, a helyi agrárkamara nagyon magas színvonalon segíti a gazdákat. 

 

Ignácz Balázs, a Magyar Államkincstár a KAP és a nemzeti agrártámogatási feladatok végrehajtásáért felelős igazgatója elmondta, köszönhetően a 80 százalékos nemzeti kiegészítésnek, tavaly több mint 800 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák, ebből a vasi termelőknek több mint 20 milliárd forint jutott. Az utalásokat igyekeznek minél gyorsabban megtenni, idén a gazdák az év eleji kifizetéseket három hónappal a jogszabályban meghatározott határidő előtt megkapták. 

 

A rendezvényen kerítettek sort az I. Vas megyei szójatermelési verseny ünnepélyes díjátadójára is, amelynek elnöke – akárcsak a búzatermelési verseny esetében – Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke volt. A legtöbb szójával 2021-ben Szeifert István (4,65 t/ha) büszkélkedhetett, a második és a harmadik helyért szoros volt a küzdelem, végül Varga Krisztián (4,34 t/ ha) lett a második és Németh Balázs (4,22 t/ha) a harmadik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában