Gasztronómia

2022.03.05. 15:18

Ahol a kerítés is kolbászból van - Két év kihagyás után újra böllérverseny Lukácsházán - fotók

Gyöngyössy Péter

Fotó: © Unger Tamás

Ma, két év kényszerű kihagyás után újra megrendezték Lukácsházán A Pincés kemencés böllérversenyt. Idén több új település is nevezett a gasztronómiai programra. Összesen 11 csapat vette birtokba a Csömötei szőlőhegyet. Idén is eljöttek Lukácsháza székelyföldi testvértelepüléseinek Csíkkozmásnak és Daruszentmiklósnak a csapatai. 

 

Mint Virág János polgármestertől megtudtuk, idén hetedik alkalommal szervezték meg böllérversenyt. Az előző évek tapasztalatai alapján mintegy háromezer vendégre számítanak. Fontos eleme az idei programnak, hogy a településeket képviselő csapatoktól azt is elvárták, hogy minél kreatívabban mutassák be a településüket. A program reggel fél hétkor kezdődött. Aki kíváncsi volt erre, a disznóölés hagyományos folyamatát is végignézhette, a pörzsöléssel és a bontással. Tíz órakor már a csapatok által elkészített böllérreggelit zsűrizték. Volt aki vegyes hidegtállal és sült vérrel nevezett, de érkezett hagymás pirított máj és igazi böllérmáj is. 

 

A parkolók tíz óra után kezdtek rohamosan megtelni. Bőven lehetett válogatni az enni és innivalóból. Szinte minden csapat kínált apró szendvicseket, legalább 6-8 félét, frissen főtt és sült disznóságokat, rengeteg házi süteményt, de innivalóból sem volt hiány. A rendezvényt hivatalosan 11 órakor nyitották meg. A Borha banda népzenei műsora és a helyi néptánccsoportok produkciói után Virág János polgármester és Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a közönséget. A rendezvény több pontján folyt gyűjtés az Ukrajnát sújtó háború elől menekülők megsegítésére, az idei tombola bevételét is erre a célra szánják.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában