Javult a biztonságunk

2022.03.25. 15:00

Katasztrófavédelmi beruházás: különösen a Répcelakon élők biztonsága került magasabb szintre - videó

Csaknem ötmilliárd forintos támogatással megvalósuló projekt végére ért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Polgár Patrícia

Farkas János, dr. Bognár Balázs és Lakatár Gábor a tegnapi tájékoztatón

Forrás: Unger Tamás

A beruházás középpontjában a lakossági riasztó-tájékoztató rendszer állt. Az elmúlt hat évben megvalósult fejlesztésekről csütörtökön tartott tájékoztatót a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ezt követően pedig az érintett szakemberek megismerkedhettek a lakosságriasztó rendszer használatával. 

 

Dr. Bognár Balázs a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Lakatár Gábor, a szervezet igazgatóhelyettese és Farkas János megyei iparbiztonsági főfelügyelő jelenlétében tartott tájékoztatót a vasi igazgatóság épületében kialakított és mostanában felújított Iparbiztonsági Információs Központban. Az akár műveleti törzs központjaként is használható helyiség kialakítása is része azoknak a törekvéseknek, amelyek az iparbiztonsági szakterületen a katasztrófavédelem reagálóképességének fejlesztését segítik.

 

 Dr. Bognár Balázs elmondta: a katasztrófavédelmi feladatrendszer egyik kiemelt szakmai ága az iparbiztonsági feladatellátás. Ide tartozik a hazai veszélyes üzemek hatósági felügyelete, a veszélyes áruk szállítására létrehozott fő közlekedési korridorok ellenőrzése, valamint a kritikus infrastruktúrákkal kapcsolatos hatósági feladatellátás. Ezek elősegítésére valósult meg 4 milliárd 800 millió forint vissza nem térítendő támogatásból az a beruházás, amely az országos radiológiai távmérőhálózat fejlesztése mellett célul tűzte ki a lakossági riasztó-tájékoztató rendszer kiépítését további veszélyes üzemek környezetében. Ennek egyik záróakkordja volt, amikor Répcelakot is bekapcsolták az országos kiterjedésű Monitoring és Lakossági Riasztó (MoLaRi) rendszerbe.

 

 A rendszer amellett, hogy a hatóságoknak pontos információkat szolgáltat az aktuális meteorológiai adatokkal összefüggésben arról, hogy milyen anyag milyen mennyiségben áramlott ki az érintett üzemből, a lakosság szirénás és élőbeszédes értesítésére is alkalmas. 

 

– A beruházással a megyénkben, különösen a Répcelakon élők biztonsága magasabb szintre került – emelte ki az igazgató. Hozzátette: a rendszer működési ideje során éles riasztás még nem volt. A tájékoztatót követően a MoLaRi II. szoftverrendszer használatába kaptak betekintést az iparbiztonsági, hatósági és a műveletirányítási szakterületen dolgozó szakemberek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában